Confidenţialitate

Ungaria se plânge României şi Ucrainei pe tema deşeurilor aduse de Tisa şi Someş

Preşedintele ungar le-a trimis câte o scrisoare omologilor săi din România şi Ucraina  în care se plânge de cantităţile uriaşe de sticle de plastic şi de alte deşeuri care ajung în Ungaria prin intermediul râurilor Tisa şi Someş, relatează Agerpres, citând MTI.

Janos Ader le cerelui Klaus Iohannis şi Ucraina, Volodimir Zelenski să le solicite autorităţilor reponsabile din ţările lor să rezolve problema.

În scrisori, postate marţi pe site-ul Biroului Prezidenţial, este menţionat faptul că inundaţiile recente au adus peste graniţă deşeuri care sunt în prezent periculoase din punct de vedere epidemiologic, care au impact asupra pescuitului, turismului şi a faunei şi florei.

Janos Ader a remarcat că guvernul ungar s-a adresat în câteva rânduri, fără succes, autorităţilor din ţările vecine. Principala problemă o reprezintă gunoaiele aruncate în luncile inundabile ale râurilor, a adăugat el.

De la începutul anului şi până în prezent, în Tisa s-au acumulat 2.258 de metri cubi de gunoaie, a scris Janos Ader, iar din Someş au fost înlăturate, până la 13 iunie, 938 de metri cubi de deşeuri.

”Consider dezamăgitor faptul că poluarea… nu a încetat”, a mai scris Ader, care a adăugat că deşeurile reprezintă o ameninţare de durată asupra fragilului ecosistem al râuril