Confidenţialitate

Ungaria se oferă să găzduiască tratative Rusia-Ucraina

Ungaria s-a oferit, vineri seară, să găzduiască tratative de pace între Rusia şi Ucraina, în a doua zi a unei invazii lansate de preşedintele rus Vladimir Putin.

Șeful diplomației ungare, Peter Szijjarto, a discutat la telefon cu omologul său rus, Serghei Lavrov, precum şi directorului administraţiei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak.

“Le-am propus ca discuţiile să aibă loc la Budapesta, un loc sigur” pentru cele două delegaţii, a precizat el într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook.

“Mi-au mulţumit pentru ofertă şi au spus că o vor lua în considerare”, a adăugat ministrul ungar. “Sperăm că în următoarele ore sau zile se va ajunge la un acord pentru începerea tratativelor”, a subliniat el.

Membră a Uniunii Europene şi NATO, Budapesta s-a apropiat de Moscova în ultimii ani, în care puterea a fost deținută de premierul naţionalist Viktor Orban, care a condamnat totuşi, joi, invazia.

Anterior, Rusia se declarase dispusă să organizeze o întâlnire cu o delegaţie ucraineană la Minsk, capitala Belarusului, cerând armatei ucrainene să se predea, o condiţie prealabilă pentru “negocieri”.

“Vedem că Moscova sugerează ca diplomaţia să se ţină sub ameninţarea armelor, în timp ce bombele, focul de mortiere, artileria de la Moscova au în vizor civilii”, a reacţionat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

Înainte de declanşarea invaziei ruse, Kremlinul a refuzat sistematic tratativelor cu Kievul, în pofida solicitărilor repetate din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.