Ungaria – Premierul Viktor Orban retrage proiectul privind taxarea internetului

Mii de persoane au ieșit în stradă săptămâna aceasta pentru a contesta inițiativa Guvernului.

Manifestanții din Ungaria au învins: premierul va retrage proiectul privind taxarea internetului.

Decizia lui Viktor Orban are menirea de a linişti mişcareA protestatară care îi ameninţA guvernarea.

Premierul Ungariei a declarat la un post de radio că proiectul de taxă pentru utilizarea Internetului ‘nu poate fi adoptat în forma sa actuală’.

A promis, totodată, o ‘consultare naţională’ pe această temă în ianuarie. Viktor Orban a adăugat că, în acest moment, ‘dezbaterea a luat-o pe un drum greşit’ – referindu-se la protestele ample organizate la Budapesta săptămâna aceasta.

Manifestanții vor ieși și astăzi în stradă, de data aceasta pentru a sărbători ‘victoria societăţii maghiare împotriva regimului’, după câteva zile în care mii de persoane au contestat proiectul Guvernului.

Nu e doar un protest împotriva taxelor, ci e mai degrabă un marș pentru libertate.

Au introdus atât de multe taxe, încât toată lumea are impresia că aceasta marchează sfârșitul internetul, a spus Viktor Orban.

Guvernul aveA în vedere stabilirea unui taxe de 150 de forinţi (echivalentul a aproximativ 50 de eurocenţi) pentru fiecare gigabyte de date transferate.

Taxa – prima de acest fel din lume, conform Comisiei Europene – ar urma să fie plătită de furnizorii de Internet, dar ea se va regăsi în facturile abonaţilor.

Înainte de anunţul lui Orban privind suspendarea proiectului până la organizarea de consultări naţionale, votul în Parlamentul de la Budapesta era programat pentru 17 noiembrie.