Ungaria: Parlamentul se pronunţă asupra unui amendament la Constituţie ce interzice cotele de migranţi

Parlamentul ungar se pronunţă marţi asupra unui amendament la Constituţie ce ar interzice stabilirea “populaţiilor străine” în ţară, relatează BBC News.

Rezultatul votului de marţi nu este sigur. Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orban, mai are nevoie de încă două voturi pentru a obţine majoritatea de două treimi necesară amendării Constituţiei. Astfel, Orban va încerca să atragă de partea sa mai mulţi membri ai formaţiunii de extremă-dreapta Jobbik, aflată în opoziţie.

Jobbik vrea ca Guvernul să anuleze şi o altă politică, prin care străinii bogaţi şi familiile lor primesc drept de rezidenţă, în cazul în care care cumpără o obligaţiune de stat specială, în valoare de 300.000 de euro.

„Suntem dispuşi să votăm pentru amendarea Constituţiei, dar nu suntem dispuşi la soluţii parţiale. Nu putem să susţinem decât o soluţie care creează securitate reală în Ungaria”, a declarat preşedintele Jobbik, Gabor Vona, în luna octombrie.

Aproximativ 3.000 de astfel de obligaţiuni guvernamentale au fost vândute, iar 7.500 de oameni au primit permis de rezidenţă.

Votul de marţi vine în replică la cotele de migranţi stabilite de UE în 2015, prin care vor fi repartizaţi 160.000 de migranţi între ţările din blocul comunitar. În baza mecanismului stabilit, Ungaria ar urma să primească 1.294 migranţi.

 

Jobbik a atras atenţia că în ţară vin mai mulţi oameni în baza acelei scheme decât ar fi venit în baza cotelor de migranţi impuse de UE.

 

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS