Confidenţialitate

UNGARIA: Mii de elevi şi studenţi au manifestat la Budapesta pentru o reformă a educaţiei

Mii de elevi şi studenţi din Ungaria au manifestat în faţa parlamentului de la Budapesta pentru a cere reformarea sistemului de educaţie, despre care spun că nu îi pregăteşte pentru viaţa din secolul 21, relatează Reuters.

Tinerii au spus că sistemul este concentrat într-un mod prea rigid pe învăţatul pe de rost şi pe memorarea oarbă a lucrurilor şi nu încurajează gândirea critică şi creativitatea.

Manifestanţii au afişat bannere cu emoticoane sugerând furia şi cu mesaje precum „Simt că mă că devin mai prost” şi „Mi se micşorează creierul”.

„Este în mod fundamental o manifestaţie pentru reformă, dar putem să îi spunem şi un protest împotriva guvernului, pentru că este criticată activitatea guvernului în domeniul educaţiei”, a spus un tânăr de 17 ani, Balazs Fuzfa.

„Am venit pentru că sunt de acord că sistemul public de educaţie este într-o stare proastă”, a afirmat şi Flora Kokendi, o studentă de 21 de ani.

Criticii guvernului de centru-dreapta al premierului Viktor Orban spun că acesta nu a reuşit să reformeze sistemele de educaţie şi de sănătate, care au de asemenea de suferit din cauza exodului tinerilor bine pregătiţi spre vestul Europei.

„O educaţie corectă, democratică şi modernă” pentru toţi elevii şi studenţii, se putea citi pe o broşură pregătită de organizatorii protestelor şi prin care se cerea posibilitatea de a alege liber manualele, o reducere a numărului cursurilor obligatorii şi sporirea capacităţii tinerilor de a-şi spune părerea în privinţa chestiunilor legate de educaţie.

Partidul Fidesz condus de Orban, la putere din 2010, ar urma să câştige, pentru a treia oară la rând, şi alegerile programate pentru 8 aprilie.

În timpul mandatelor sale, Orban a rescris sute de legi, a modificat Constituţia şi a centralizat puterea.

Modificările sale din sistemul judiciar şi cele privind mass-media l-au adus în conflict cu Uniunea Europeană.