Confidenţialitate

Ungaria: Datele personale de la vaccinare, folosite pentru campania electorală | AUDIO

În Ungaria, partidul premierului Viktor Orban este acuzat că a trimis mesaje de campanie persoanelor vaccinate anti-Covid, folosindu-se ilegal de datele private ale acestora.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Totul s-ar fi întâmplat înainte de alegerile parlamentare care au avut loc în Ungaria în luna aprilie. Partidul Fidesz, aflat la guvernare, și-a făcut campanie cu ajutorul datelor personale declarate de pacienți înainte de vaccinarea anti-COVID, arată un raport al unei organizații pentru drepturile omului citat de publicația Politico.

Oamenii și-au trimis datele personale pe o pagină de internet administrată de guvern, pentru a se înregistra pentru vaccinul COVID-19, iar apoi au primit mesaje politice menite să influențeze alegerile în sprijinul partidului din care face și premierul Viktor Orban.

„Folosirea datelor personale ale oamenilor, colectate pentru ca aceștia să poată avea acces la serviciile publice pentru a-i bombarda cu mesaje de campanie electorală este o trădare a încrederii și un abuz de putere”, a afirmat Deborah Brown, cercetător în cadrul oranizației Human Rights Watch.

„Guvernul ungar ar trebui să înceteze să mai exploateze aceste date pentru campanie”, a mai afirmat cercetătorul.

Orban a câștigat un al patrulea mandat consecutiv de prim-ministru în urma alegerilor din aprilie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Guvernele UE au ajuns la un acord de principiu privind plafonarea la 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc transportat pe mare