Confidenţialitate

UNGARIA: Ample proteste după adoptarea “legii sclaviei”

Capitala Ungariei era cuprinsă, miercuri seara, de turbulenţe, manifestanţi şi opoziţia politică denunţând crearea ”dreptului la sclavie”, după ce parlamentul a aprobat, într-o atmosferă foarte tensionată, o lege controversată care flexibilizează timpul de lucru suplimentar, relatează Agerpres.

Legea creşte semnificativ numărul orelor suplimentare pe care le pot pretinde angajatorii, de la 250 la 400 pe an – adică echivalentul a două luni de muncă. De asemenea, se extinde la trei ani perioada de plată a acestor ore, faţă de maxim un an în prezent.

Aproximativ 1.500 de persoane s-au adunat în cursul serii în faţa Parlamentului din Budapesta, unii aşezându-se în genunchi pentru a simboliza că sunt “sclavi”, relatează France Presse.

Protestatarii, dintre care mulţi au scandat ”Jos guvernul” , s-au deplasat de la Parlament spre Podul Margareta şi apoi spre sediul Fidesz, partidul condus de premierul Viktor Orban, în apropiere de Parcul Oraşului. Doi demonstranţi s-au urcat pe un balcon, în timp ce alţii au încercat să intre în clădire, relatează agenţia ungară de presă MTI.

Demonstraţia din faţa sediului Fidesz s-a încheiat rapid, dar participanţii s-au întors la Parlament.

Mulţimea a umplut Piaţa Kossuth din faţa clădirii unde îşi desfăşoară activitatea legislativul şi a aruncat cu obiecte în cordonul de poliţişti.

Potrivit unui raport al poliţiei, doi ofiţeri au fost răniţi când un protestatar a pulverizat gaz asupra lor.

Sindicatele ungare au ameninţat să nu se oprească aici şi să convoace o grevă generală, mergând până la blocarea drumurilor.

Opozanţii văd în această lege rezultatul presiunii exercitate de giganţii germani din industria auto, piloni ai economiei din Ungaria, în favoarea flexibilizării timpului de lucru într-un context de deficit acut de forţă de muncă în ţară.

Deputaţii opoziţiei au încercat să împiedice votul, într-una din rarele demonstraţii de unitate în faţa parlamentarilor partidului conservator Fidesz al premierului Viktor Orban.

Strigăte, fluierături şi chiar sunete de sirenă au răsunat timp de mai multe ore în sala de şedinţe, lăsându-l însă impasibil pe prim-ministru, care a asistat la dezbateri. Preşedintele Parlamentului, Laszlo Kover, a denunţat o “încercare de obstrucţie” fără precedent de la restabilirea democraţiei în 1990.

Premierul a spus că guvernul este de partea muncitorilor şi că această modificare va permite celor care doresc, să-şi majoreze veniturile.

Lider controversat în străinătate şi acuzat în mod regulat de atingeri aduse statului de drept, Viktor Orban, reales în mod confortabil pentru al treilea mandat consecutiv în aprilie, are o majoritate de două treimi pentru partidul său Fidesz, aflat la putere din 2010. Legea a fost adoptată cu 130 de voturi pentru, 52 împotrivă şi o abţinere.

Parlamentul ungar a adoptat miercuri şi o altă lege controversată care creează noi instanţe de justiţie administrativă. Aceste jurisdicţii vor trebui să se ocupe de dosare sensibile, cum ar fi licitaţiile publice sau litigiile electorale.

Potrivit criticilor acestei legi, noua ordine juridică va aduce atingere principiului separării puterilor, deoarece îi dă ministrului justiţiei un rol preponderent în numirea judecătorilor viitoarei Curţi Administrative Superioare.

Acest text constituie “o nouă ameninţare gravă la adresa statului de drept în Ungaria”, susține filiala ungară a Comitetului Helsinki, ONG care militează pentru drepturile omului.