Ungaria a votat: Viktor Orban rămâne prim-ministru

Partidul de guvernământ Fidesz şi-a asigurat o majoritate de două treimi şi în viitorul parlament al Ungariei, obţinând potrivit rezultatelor preliminare anunţate de autoritatea electorală naţională 133 de mandate parlamentare din cele 199, informează Reuters.

Rezultatul, anticipat de altfel de sondaje, înseamnă reconfirmarea în funcția de premier a controversatului Viktor Orban pentru al treilea mandat consecutiv și al patrulea de până acum.

‘Am câştigat, Ungaria a câştigat o mare victorie’, şi-a anunţat Orban susţinătorii adunaţi în număr mare în apropiere de Dunăre, la Budapesta. ‘Am lăsat în urmă o mare bătălie, am obţinut o victorie crucială, avem şansa de a apăra Ungaria’, a declarat politicianul naţionalist de dreapta.

Numele celor 199 de membri ai Parlamentului de la Budapesta au fost mai degrabă o miză secundară a alegerilor.

Numărul mic de voturi obținut de Opoziție, și așa fragmentată, e semnalul că vocile care îl critică pe Viktor Orban se vor auzi și mai puțin în următorii patru ani.

Vona Gabor, liderul Jobbik, partid care a intrat în campania electorală cu o doctrină schimbată, renunțând la convingerile de extremă dreaptă pentru un populism de centru, a anunţat că va demisiona în urma înfrângerii formaţiunii sale în alegerile parlamentare.

În ciuda retoricii naţionaliste şi antiimigraţie de notorietate, liderul Fidesz nu a fost lipsit în aceste alegeri de sprijinul popularilor europeni.

În următoarele luni este de așteptat totuși un ton moderat din partea sa, cel puțin în timpul negocierilor pentru fondurile europene pe care le va obține fiecare stat din 2020.

La alegrile din Ungaria au votat prin corespondență și câteva zeci de mii de cetățeni români – cei care au și cetățenie maghiară. Implicați indirect în campanie, politicienii români de etnie maghiară s-au oferit să le trimită chiar ei plicurile la Budapesta.

Interesul pentru electoratul din România a fost cu atât mai mare cu cât, acum patru ani, aproape 95% dintre opţiuni au fost pentru Fidesz, partidul lui Viktor Orban.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS