Confidenţialitate

Ungaria a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană pentru a primi o parte din fondurile comunitare suspendate | AUDIO

Ungaria a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană și reușește să obțină o parte din fondurile comunitare suspendate. Guvernul de la Budapesta a ajuns la un compromis cu oficialii de la Bruxelles pentru deblocarea parțială a banilor alocați pentru anul viitor, dar rămâne sub supravegherea Comisiei Europene din cauza riscurilor de corupţie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Banii pe care-i va primi Ungaria anul viitor vor ajuta la evitarea unei devalorizări severe a monedei naţionale. În urma compromisului, Ungaria va primi, deocamdată, doar 10% din fondurile de coeziune, cu promisiunea că Budapesta va avea acces și la banii din planul European de relansare dacă se conformează cererilor Comisiei Europene înscrise într-o listă cu 27 de măsuri care privesc respectarea statului de drept și combaterea corupției.

Cazul Ungariei a fost primul în care UE a îngheţat fondurile de coeziune pentru un stat membru din cauza erodării valorilor democratice.

În replică, Ungaria a blocat la rândul ei planul OCDE de stabilire a unui impozit minim pentru companii şi de asemenea un plan european de ajutor pentru Ucraina în valoare de 18 miliarde de euro.

Așa că, în urma compromisului la care s-a ajuns – Ungaria primește o parte din bani, dar asta permite și acordarea unui ajutor european pentru Ucraina – de 18 miliarde de euro – precum şi instituirea unui impozit minim – de 15% – pentru societăţile multinaţionale.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Reacții diferite din lumea politică, după votul Austriei în Consiliul JAI. Unii politicieni îndeamnă la boicot, alții la o coordonare mai bună | AUDIO