Confidenţialitate

Un taxi care nu a părăsit niciodată Insulele Canare a parcurs echivalentul a 175 de ture ale Pământului

Un Mercedes W123 din 1986 a parcurs echivalentul a 175 de ture ale Pământului fără a părăsi Insulele Canare, conform Corriere della Sera.

Utilizată ca taxi de la prima înmatriculare, mașina a transportat aproximativ 1,4 milioane de persoane. În prezent, este o atracție turistică, dar continuă să funcționeze, scrie g4media.ro.

Portalul spaniol La Escuderia a publicat povestea acestui Mercedes 240 D din seria W123, o versiune rară și lungă (5,35 metri), care operează ca taxi în Gran Canaria și a parcurs 7 milioane de kilometri din 1988.

Acest model a devenit legendar printre taximetriști: șoferii de taxi germani au intrat în grevă când Mercedes a decis să oprească producția în ianuarie 1986.

Primul proprietar al mașinii a fost Dominguito, cel mai renumit taximetrist din Maspalomas, care a cumpărat-o în 1986, dar a înmatriculat-o abia în 1988. Aceasta era o limuzină 240D cu motor diesel clasic de 2,4 litri și 71 de cai putere, capabilă să transporte șapte pasageri plus șoferul datorită configurației „lungi”.

Când Dominguito a murit în 2008, fiul său Francisco a preluat mașina, care parcursese deja 3,7 milioane de kilometri. La inițiativa șoferului de taxi care o conducea alternativ, mașina a fost dezasamblată și restaurată complet, devenind ca nouă.

Taxi-ul a continuat să funcționeze 24 de ore pe zi, în ture de câte 8 ore, parcurgând aproximativ 700 de kilometri zilnic și aproape 5.000 de kilometri pe săptămână, necesitând un schimb de ulei săptămânal. La fiecare milion de kilometri, motorul este supus unei întrețineri ample: rectificare, schimb de pistoane și supape. S-au adus și îmbunătățiri aftermarket, cum ar fi discuri de frână ventilate de la un W126, o punte spate consolidată, un scaun Recaro pentru șofer și un suport pentru bagaje. Este o atracție în Maspalomas, mulți turiști rezervând-o pentru a călători și a face fotografii.

Totuși, un motor nu a rezistat la toți acești kilometri și a fost înlocuit cu unul de aceeași cilindree. Șasiul, deși întărit, a rămas același, iar scaunele sunt retapițate periodic.

Parcurgerea a șapte milioane de kilometri echivalează cu ocolirea Pământului de 175 de ori sau cu o călătorie dus-întors până la Lună de nouă ori. Cu o ocupare medie de șase pasageri, mașina ar fi transportat 1,4 milioane de persoane.