Un senator PSD vrea ca parlamentarii acuzati de coruptie sa nu mai poata fi incatusati sau arestati preventiv

Senatorii vor să modifice Codul de Procedură Penală astfel încât politicienii suspectați de corupție să nu mai poată fi încătușați sau arestați preventiv.

Senatorii vor să modifice Codul de Procedură Penală astfel încât politicienii suspectați de corupție să nu mai poată fi încătușați sau arestați preventiv.

Potrivit unui proiect de lege depus de senatorul PSD, Șerban Nicolae, cea mai drastică măsură care poate fi luata în cazul lor este…arestul la domiciliu.

În document se arată că arestul preventiv poate fi denumit arest sever și este o măsură care se poate aplica numai celor care sunt bănuiți de infracțiuni prin violență.

Inițiativa legislativă va intra în dezbaterea Comisiei Juridice marți.

Propunerea legislativă a fost depusă de senatorul PSD – Șerban Nicolae – la începutul anului.

In prezent, proiectul de lege se afla la Comisia Juridica din Senat, după ce a primit aviz negativ de la Guvern, dar a fost avizat pozitiv de Comisia pentru drepturile omului.

Potrivit textului, arestarea preventivă se dispune in urmatoarele doua forme:arestul la domiciliu – măsură care se poate lua în cazul în care inculpatul nu este bănuit de acte de violență și, în acest caz, nu poate fi încătușat sau arestul sever – situație în care presupusele acuzații sunt foarte grave. Această ultimă măsură nu există în Codul de Procedură Penală – aflat în vigoare.

La cazurile de ‘arest sever’ se menționează că măsura poate fi luată în mai multe situații: printre ele nu se regăsesc infracțiunile de corupție.

În plus, inculpaților li se permite să-și aleaga locul unde doresc să meargă în arest la domiciliu.

Cel care a inițiat proiectul – senatorul PSD Serban Nicolae – a fost avocatul lui Catalin Voicu, condamnat la 7 ani de inchisoare pentru fapte de coruptie.