Confidenţialitate

Un rus şi un american au decolat către Staţia Spaţială Internaţională la bordul unei capsule Soyuz

O capsulă Soyuz, ce are la bord un echipaj ruso-american a decolat în cadrul unui zbor de şase ore spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS), de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, potrivit imaginilor transmise în direct de NASA TV.

Jack Fischer (43 de ani) şi Fiodor Iurchikin (58 de ani) vor ajunge la bordul ISS în jurul orei 16.23 (ora României, n.r.).

Americanul Jack Fischer se află la prima lui misiune în spaţiu, dar cosmonautul rus Fiodor Iurchikin, a realizat deja patru zboruri pe orbită.

Actualul comandant al ISS, Peggy Whitson, în vârstă de 57 de ani, va doborî luni recordul de 534 de zile cumulate în spaţiu de un astronaut american.

Peggy Whitson, care a decolat spre ISS în noiembrie 2016 alături de cosmonautul rus Oleg Noviţki şi de astronautul francez Thomas Pesquet, va rămâne la bordul avanpostului orbital alături de Jack Fischer şi Fiodor Iurchikin până în luna septembrie.

Staţia Spaţială Internaţională, un proiect internaţional la care participă 16 ţări, finanţat în principal de Statele Unite, a fost creată pentru a înlocui fosta staţie spaţială sovietică MIR şi este locuită în permanenţă de echipaje de astronauţi, începând din anul 2000. Cu un cost de 100 miliarde de dolari, ISS a fost plasată pe orbită în 1998 şi pluteşte deasupra Terrei la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.