Un proiect de lege care urma sa vina in ajutorul clientilor bancilor e contestat chiar de catre initiatori

Deputații au anunțat astăzi că doresc retragerea proiectului ce modifică legea clauzelor abuzive, pe motiv că a fost schimbat radical în Senat.

Inițiatorii proiectului spun că modificările aduse de Senat fac imposibilă anularea clauzelor abuzive din contractele de credit. În forma inițială, o clauză care nu e negociată individual cu clientul băncii este considerată abuzivă când creează un dezechilibru între drepturile și obligațiile părților în detrimentul consumatorului și al bunei credințe. Senatorii au adus completarea: buna credință există până la proba contrarie.

În plus, în forma adoptată de Senat, dacă o instanță de judecată stabilește că o clauză e abuzivă, aceasta va fi eliminată doar din contractul judecat, nu din toate contractele similare încheiate cu alți clienți. Iar reclamantul nu va avea dreptul să ceară băncii restituirea banilor încasați nejustificat.

În aceste condiții, deputatul PSD, Mihai Sturzu a anunțat retragere proiectului.

Regulamentul celor două camere prevede însă cu inițatorii unui proiect nu îl mai pot retrage dacă acesta a fost deja votat de prima cameră sesizată. Așa că proiectul va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, pentru vot final.