Un presupus raid israelian în Siria provoacă reacţii

Statul evreu îşi intensificase, în ultimele zile, iniţiativele diplomatice şi de securitate menite să împiedice dotarea grupărilor islamiste cu arme chimice deţinute de regimul sirian.

Aviaţia israeliană ar fi lovit, ieri dimineaţă, un centru de armament neconvenţional situat la nord-vest de capitala Siriei.

Regimul de la Damasc a făcut anunţul, aseară, dar armata statului evreu a refuzat să comenteze.

Avioane israeliene ar fi intrat în spaţiul aerian sirian la o altitudine joasă, dinspre partea de nord a Muntelui Hermon, fără să fi fost detectate de radare.

Unele surse au susţinut că ţintit a fost un convoi cu arme ce s-ar fi îndreptat spre Libanul vecin, unde activează mişcarea şiită Hezbollah.

Statul evreu îşi intensificase, în ultimele zile, iniţiativele diplomatice şi de securitate menite să împiedice dotarea grupărilor islamiste cu arme chimice deţinute de regimul sirian. Recenta desfăşurare a două baterii de rachete antirachetă, Iron Dome, în nordul Israelului ar permite declanşarea în caz de necesitate a unei acţiuni militare asupra unor ţinte situate în Siria sau în Liban.

Rusia şi-a manifestat ‘preocuparea’ în legătură cu presupusul raid israelian din Siria, avertizând că, în cazul în care informaţiile se vor confirma, statul evreu a încălcat flagrant Carta Naţiunilor Unite.

BBC aminteşte că Moscova a devenit, în ultimii ani, un aliat apropiat al regimului sirian condus de Bashar al Assad, graţie strânselor legături comerciale.