Confidenţialitate

Un oficial al Agenției Europene a Medicamentului leagă vaccinarea cu AstraZeneca de apariția cazurilor de tromboze

O declarație oficială a Agenției este așteptată marți după amiază, după ce Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul Agenției Europene a Medicamentului, a declarat cotidianului italian Il Messagero că există clar o legătură între vaccinul AstraZeneca și apariția cheagurilor de sânge la o parte din cei imunizați.

„Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia”, mai spune Cavaleri, care afirmă că este nevoie de o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, o definire a acestui sindrom care apare mai frecvent în rândul persoanelor tinere vaccinate.

Zeci de cazuri au fost confirmate în Europa, iar în unele cei vaccinați au decedat.

Agenția Europeană a Medicamentului spunea la mijlocul lunii martie că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient dar nu poate fi exclusă o legătură între vaccin și evenimentele tromboembolice.

Numeroase țări au suspendat luna trecută imunizarea cu acest ser, iar zilele trecute Germania și Țările de Jos au decis ca vaccinul să nu mai fie folosit pentru persoanele sub 60 de ani. În România, până ieri au fost vaccinate aproape 387 de mii de persoane cu serul AstraZeneca