Confidenţialitate

Un nou vaccin produs de o companie americană are eficiență de peste 90% contra coronavirusului

Un nou vaccin împotriva coronavirusului  – Novavax – produs de o companie americană, are o eficiență de peste 90%, au arătat studiile efectuate în Statele Unite și în Mexic.

Vaccinul se administrează în două doze și nu necesită condiții speciale de depozitare.

Studiile efectuat pe aproape 30.000 de americani și mexicani au arătat că vaccinul Novavax, produs de o companie mică din Statele Unite are o eficiență globală la fel de ridicată precum vaccinurile Pfizer și Moderna, de peste 90% și 100% în prevenirea îmbolnăvirilor moderate și severe.

Reprezentanții companiei, citați de New York Times, susțin însă că este posibil ca până la sfârșitul lunii septembrie să nu solicite autorizație din partea Agenției americane pentru Medicamente.

Directorul executiv al companiei spune că Novavax va câștiga probabil prima autorizație în Marea Britanie, Uniunea Europeană, India și Coreea de Sud.

Specialiștii spun că acest vaccin ar putea fi utilizat mai ales dacă va fi nevoie de o întărire a protecției persoanelor deja vaccinate cu alte seruri.

Novavax se păstrează la frigider timp de 3 luni.

Ca să creeze acest vaccin, oamenii de știință au folosit o metodă similară celei pentru producerea serului antigripal. Au recoltat proteinele spike din celulele coronavirusului, iar nanoparticule ale acestei proteine au fost introduse într-un virus diferit, numit baculovirus.