Un nou protest antiguvernamental la care părinţii sunt chemaţi cu copiii, programat sâmbătă în Piaţa Victoriei din Capitală

Un nou protest antiguvernamental la care părinţii sunt aşteptaţi cu copiii este anunţat pe Facebook, pentru sâmbătă, în Piaţa Victoriei din Capitală.

Anunţul are loc în contextul în care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi a Adopţiei a solicitat direcţiilor din subordine să comunice dacă şi câte plângeri au fost primite în legătură de persoane care au mers însoţite de copii la protestele din ultima perioadă.

Protestul este programat să înceapă la ora 11.00 şi să se încheie în jurul orei 15.00.

“Ei au venit cu huliganii, noi venim cu copiii. Sâmbătă, aşa cum ne-aţi propus, hai să luăm copiii de mână, în braţe, în cărucioare, pe umeri şi să facem cel mai paşnic şi colorat protest! Ne vedem în Piaţa Victoriei începând cu ora 11:00”, se arată pe pagina evenimentului.

Potrivit postărilor de pe pagina de Facebook, copiii se vor juca şi vor desena cu creta pe asfalt.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi a Adopţiei (ANPDCA) a solicitat direcţiilor din subordine să comunice dacă şi câte plângeri au fost primite în legătură de persoane care au mers însoţite de copii la protestele din ultima perioadă.

ANPDCA a anunţat, miercuri după-amiază, într-un comunicat de presă, că a primit, până miercuri după-amiază, 25 de sesizări privind prezenţa copiilor la protestele din ultima perioadă, în timp ce, la nivelul a 39 de Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, au fost înregistrate alte patru sesizări.

“Reafirmând deplina recunoaştere pentru libertatea de exprimare, ca drept fundamental, garantat oricărui cetăţean de Constituţia României, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie reaminteşte doar că niciun copil nu trebuie expus riscurilor pe care şi le asumă adulţii, fie ei şi părinţi, prin participarea la acţiunile ce le întreprind în exercitarea acestui drept”, arată reprezentanţii ANPDCA.

Autoritatea precizează că a primit atât din partea unor reprezentanţi ai presei, cât şi a unor persoane fizice sau organizaţii, solicitări privind comunicarea numărului total de sesizări primite care au vizat oportunitatea implicării copiilor în acţiunile civice desfăşurate în spaţiul public în ultima perioadă.

Preşedintele ANPDCA, Gabriela Coman, a declarat, miercuri, la Europa FM, că dacă va fi vorba despre sesizări punctuale, atunci Autoritatea pentru Protecţia Copilului le va trimite Poliţiei.

Una dintre sesizări se referă la preşedintele Uniunii Salvaţi România, Nicuşor Dan, care a fost reclamat la Autoritatea pentru Protecţia Drepturilor Copilului de către Alexandru Bajdechi, preşedintele Federaţiei Tinerilor din Constanţa.

În 4 februarie, aproape 2.000 de părinţi cu copii au protestat în Piaţa Victoriei. Ei au jucat şotronul, au desenat şi au scris pe asfalt “Nu eliberaţi hoţii!”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS