Confidenţialitate

Un nou atac informatic asupra telefoanelor inteligente și a tabletelor

Hackerii folosesc inclusiv identitatea unei cunoscute companii de curierat și transmit mesaje de tip SMS cu textul  „Pachetul dvs. Este pe drum, urmăriți-l aici”. Potențialele victime sunt invitate să acceseze un link pentru a verifica statusul livrării unei comenzi plasate anterior.

Dacă fac acest lucru, pe dispozitiv le va fi descărcată o aplicație malware de tip troian, care va fura datele dispozitivului, datele asociate cardurilor bancare și operațiunilor efectuate cu acestea. Mai mult, aplicația poate adăuga și prelua evenimente din calendar, dar și să capteze șirurile de caractere introduse de pe tastatură.

Aplicația solicită permisiuni pentru gestionarea SMS-urilor și a apelurilor, pentru accesarea datelor dispozitivului, a contactelor sau chiar control total asupra dispozitivului.

Pentru a preîntâmpina astfel de situații,  Specialiştii Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică şi Serviciului Român de Informaţii recomandă să nu fie accesate link-urile şi  ataşamentele provenite din surse necunoscute; folosirea unui antivirus,  actualizarea sistemului de operare la ultima versiune, verificarea şi gestionarea periodică a permisiunilor acordate aplicaţiilor mobile precum și activarea opţiunii de verificare a securităţii aplicaţiilor mobile instalate şi de blocare a celor din surse necunoscute.