Un muzeu dedicat sculptorului roman Constantin Brancusi va fi ridicat la Craiova, in curtea Muzeului de Arta din oras

Investiția se ridică la 7 milioane de euro – au anunțat autoritățile locale.

Muzeul construit sub forma unui centru internațional va fi gata până la sfârșitul anului viitor. Lucrările costă 7 milioane de euro – a anunțat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa. Jumătate din sumă provine din fonduri europene, iar restul va fi asigurat de consiliul județean.

Muzeul dedicat lui Constantin Brâncuși va deveni loc de pelerinaj pentru turiști – cred autoritățile doljene – care au anunțat că aici se vor regăsi 6 dintre operele marelui sculptor român. E vorba de piese păstrate până acum în Muzeul de Artă.

Născut la Hobița, în județul Gorj, Constantin Brâncuși și-a făcut ucenicia în Craiova. Și-a făcut cunoscută îndemânarea sa, după ce a construit o vioară din materiale găsite într-o prăvălie. S-a înscris apoi cu bursă la Școala de Arte și Meserii din Craiova, după care a pornit spre București, Paris, Munchen și Viena, unde a impresionat de fiecare dată prin creațiile sale.

Recent, Senatul a respins un proiect care prevedea înființarea unui muzeu dedicat lui Constantin Brâncuși la Târgu-Jiu, oraș unde se află cele mai cunoscute opere ale sale. Aleșii au explicat că nu sunt fonduri suficiente în bugetul Ministerului Culturii care să susțină o astfel de investiție.