Confidenţialitate

Un licean din Galați a descoperit o nouă stea

Andrei Stoian are 16 ani, este din localitatea gălățeană Schela și învață la Seminarul Teologic ”Sfântul Apostol Andrei” din Galați. Este pasionat de astronomie de când era mic.

Pasiunea sa i-a determinat pe părinți să îi amenajeze un observator astronomic acasă, în comuna natală, unde Andrei a început să urmărească asiduu bolta cerească.

Pentru a se perfecționa, băiatul a petrecut numeroase ore la Observatorul Astronomic din Galați, care deține una dintre cele mai performante aparaturi de cercetare a astrelor din România. Sub îndrumarea șefului de la Observatorul Astronomic, Andrei Stoian s-a perfecționat continuu și a ajuns să descopere stele noi pe bolta cerească – transmite corespondentul Europa FM la Galați, Ema Turcu.

Așa se face că, anul trecut, alături de Ovidiu Tercu, cel care l-a învățat tainele astronomiei, a descoperit primele sale două stele variabile, care au fost botezate Galați V8 și Galați V9.

Descoperirea celor două stele s-a făcut în octombrie 2016, la Observatorul Astronomic din Galați.

De atunci, Andrei Stoian a continuat să stea cu ochii pe cer, având ambiția de a descoperi singur o nouă stea. Lucru care s-a și întâmplat zilele trecute.

Descoperirea a făcut-o cu ajutorul aparatelor de observație cumpărate de părinți, chiar la el acasă, în satul natal. De aceea, noua stea variabilă a fost botezată Schela V1, după numele localității de baștină.

“M-am simțit mândru de mine și m-am bucurat de această descoperire despre care nimeni nu știa. Având privilegiul de a numi steaua așa cum am dorit eu, am preferat să o numesc „Schela” pentru că așa am simțit, ca numele comunei mele să apară pe cer”, spune tânărul astronom.

Schela V1 este o stea variabilă de tip Delta Scuti, din constelația Auriga, a cărei variație este de ordinul orelor, ca urmare a unor procese interne din interiorul stelei. Toate aceste date au fost raportate către Asociația Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO – American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internațională a stelelor variabile (International Variable Star Index) și astfel a fost recunoscută și confirmată descoperirea.