Confidenţialitate

Un jurnalist independent părăsește Rusia, după șase luni de închisoare

Jurnalistul publicaţiei independente „Novaia Gazeta”, ameninţat cu expulzarea în Uzbekistan, unde spune că a fost torturat, a părăsit Rusia pentru Germania.

El a stat mai bine de şase luni de închisoare, potrivit redactorului şef al ziarului, citat de AFP.

Jurnalistul a fost arestat în august de poliţia rusă în timpul unui control al documentelor de identitate.

Ali Feruz a stat într-un centru de detenţie administrativă şi a fost condamnat la deportare în Uzbekistan.

După anularea de către Curtea Supremă a acestei decizii, justiţia rusă i-a acordat la începutul lunii februarie dreptul să părăsească Rusia prin mijloace proprii.

„Ali Feruz este în avion şi urmează să zbore dintr-un minut în altul spre Germania, însoţit de un avocat, un prieten şi un reprezentant al Crucii Roşii”, a declarat redactorul-şef al Novaia Gazeta, Dmitri Muratov.

Plecarea sa din Rusia este posibilă datorită „muncii depuse de delegatul pentru drepturile omului (entitate de pe lângă Kremlin), Tatiana Moskalkova”, a adăugat el.

De naţionalitate uzbek, Ali Feruz, al cărui nume real este Hudoberdi Nurmatov, s-a născut în Rusia, unde a trăit până la 17 ani, înainte de a se muta cu familia în Uzbekistan, potrivit organizaţiei neguvernamentale Amnesty International.

Jurnalistul a părăsit pe neaşteptate această ţară în 2009, după ce fusese „reţinut şi torturat”’, potrivit publicației Novaia Gazeta.

El se temea că va fi din nou torturat dacă va fi forţat să se întoarcă în Uzbekistan, mai ales din cauza homosexualităţii sale şi a activităţii de militant pentru drepturile omului.

Ali Feruz şi-a pierdut paşaportul uzbek în 2012, pe care nu-l poate reînnoi fără să meargă în Uzbekistan.

În 2014, el a depus o cerere de azil în Rusia, dar solicitarea i-a fost refuzată.