Un istoric mexican contrazice presupusele profeţii maya despre sfârşitul lumii

Mai multe predicții indică faptul că lumea ar trebui să-și găsească sfârșitul în decembrie anul acesta.

Numai că specialistul mexican invocă mai multe calendare care infirmă această variantă.

‘Lumea de astăzi are o viziune apocaliptică moştenită de la religia iudeo-creştină. Mayaşii nu o aveau, pentru ei nu exista sfârşitul lumii, ei aveau un sistem de numărare infinit al anilor. Putem să dormim liniştiţi’este sfatul dat de Erik Velasquez, istoric şi expert în descifrarea textelor maya, citat de Agentia France Presse.

În filmul american ‘2012’, inspirat dintr-un bestseller vândut în 10 milioane de exemplare al scriitorului american Steve Alten, dar şi în alte cărţi, se vorbeşte despre o predicţie care spune că sfârşitul lumii va veni în decembrie 2012.

Mayaşii au creat calendare uriaşe pentru a marca datele importante din trecutul şi viitorul lor, iar acestea erau gravate în piatră.

Istoricii amintesc: o singură piatră gravată descoperită la Tortuguero, în statul mexican Tabasco, indică faptul că în anul 2012 se va încheia era actuală a calendarului maya, întocmit cu peste 3100 de ani înainte de calendarul roman.

Pentru mai mulţi istorici mexicani, această dată reprezintă doar sfârşitul unui ciclu şi începutul unei alte perioade a calendarului.

Apărută la sfârşitul mileniului al III-lea î.e.n., această civilizaţie precolumbiană s-a dezvoltat din sud-estul Mexicului până în vestul Hondurasului şi Salvadorului si cuprinde actualele teritorii ocupate de Belize şi Guatemala. Imperiul maya şi-a atins apogeul între secolele al VI-lea şi IX-lea e.n., înainte de a începe să decadă şi să dispară.

În zilele noastre, 40% din cei 13 milioane de locuitori din Guatemala aparţin comunităţii maya, potrivit estimărilor oficiale, şi aproape 1,5 milioane de mexicani, concentraţi în peninsula Yucatan.