Confidenţialitate

Război în Ucraina: Incendiu la centrala nucleară de la Zaporojie după bombardamente ale rușilor | VIDEO

Update: Zona centralei nucleare Zaporojie a fost ocupată de armata rusă, anunță Inspectoratul de Stat pentru Reglementare Nucleară din Ucraina, citat de agenția de știri Unian.

Un incendiu a izbucnit la cea mai mare centrală nucleară din Europa, situată în zona orașului ucrainean Zaporojie, în contextul bombardamentelor armatei ruse.

Flăcările au cuprins o clădire anexă și nu au afectat instalațiile atomice, fiind stinse, potrivit unui anunţ făcut de angajaţii centralei.

După ce confruntările au încetat, siguranţa nucleară a instalaţiei este reasigurată.

Nivelul radiațiilor a rămas neschimbat.

UPDATE 07.15 Incendiul a fost lichidat, confirmă echipele de intervenție

Echipele de intervenţie ucrainene au confirmat, vineri dimineață, că au lichidat incendiul care a izbucnit s-a declanşat într-o clădire a centralei nucleare din Zaporojie, lovită în timpul nopţii de bombardamentele ruse, în plină invazie rusă.

“La orele 06:20 (04:20 GMT) focul (…) a fost lichidat”, a anunţat Serviciul de urgenţă ucrainean pe contul său de Facebook, termen ce înseamnă că focul a fost stins şi de asemenea orice reizbucnire a lui.

UPDATE 05.45 Marea Britanie acuză Rusia că ameninţă “securitatea întregii Europe”

Premierul britanic Boris Johnson a denunţat vineri, într-un comunicat, “acţiunile iresponsabile” ale preşedintelui rus Vladimir Putin care pot “ameninţa direct securitatea întregii Europe” după bombardarea unei centrale nucleare de către forţele ruse care au invadat Ucraina. După încheierea unei conversaţii telefonice cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, premierul Boris Johnson a cerut organizarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU “în următoarele ore”.

UPDATE 04.30 Zelenski: Moscova că recurge la “teroarea nucleară”

Preşedintele ucrainean acuzat Moscova că recurge la “teroarea nucleară” şi că doreşte să repete dezastrul de la Cernobîl, după bombardarea unei centrale nucleare din centrul Ucrainei, în plină invazie rusă. “Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară”, a susţinut Volodimir Zelenski într-o înregistrare video difuzată de preşedinţia ucraineană.

“Nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară (…) Ucraina are 15 reactoare nucleare. Dacă este o explozie, se termină tot. Sfârşitul Europei. Este evacuarea Europei”, a continuat el.

“Numai o acţiune europeană imediată poate opri trupele ruse. Trebuie să împiedicăm Europa să moară în urma unui dezastru nuclear”, a adăugat preşedintele ucrainean. “Sute de mii de oameni au suferit consecinţe (după Cernobîl), zeci de mii au fost evacuaţi. Rusia vrea să repete asta şi deja repetă asta”, a conchis Volodimir Zelenski.

UPDATE 04.15 Biden l-a telefonat pe Zelenski

Preşedintele american Joe Biden a discutat la telefon cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski despre situaţia de la centrala nucleară Energodar de la Zaporijie. Casa Albă urmărește situația.

UPDATE 03.54: Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina: Radiațiile sunt în limite normale

Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina raportează că radiațiile și condițiile de siguranță împotriva incendiilor de la centrala nucleară din Zaporojie sunt „în limite normale”, scrie The Guardian.

UPDATE 03.40: Agenția Internațională pentru Energie Atomică: Suntem în contact cu autoritățile ucrainene

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) a declarat într-o postare pe Twitter că este la curent cu bombardamentele de la centrala nucleară din Zaporojie. Oficialii AIEA au mai scris că sunt în contact cu autoritățile ucrainene.

UPDATE 03.33: Casa Albă a transmis că monitorizează centrala nucleară de la Zaporojie

Imediat după anunțurile despre incendiul care a izbucnit la centrala nucleară de la Zaporojie, un oficial de la Casa Albă a declarat că centrala nucleară a fost pusă sub monitorizare.

Știrea inițială:

Un incendiu a izbucnit, în noaptea de joi spre vineri, la centrala atomică de la Zaporojie în urma bombarmanetelor armatei ruse..

 

Oficialul a declarat anterior că forțele ucrainene se luptau cu trupele rusești la periferia orașului și a raportat că o coloană militară rusă se îndrepta spre centrala nucleară. Împușcături puternice și tiruri de rachete au fost auzite joi noaptea, scrie The Guardian.

 

Ministrul ucrainean de Externe confirmă informațiile privind incendiul de la centrala nucleară din Zaporojie, avertizând că o explozie acolo ar fi „de 10 ori mai mare decât cea de la Cernobîl”.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, Dmytro Kuleba a declarat că: „Armata rusă trage din toate părțile asupra centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa. Incendiul a izbucnit deja. Dacă va exploda, va fi de 10 ori mai rău decât la Cernobîl! Rușii trebuie să înceteze imediat focul, să permită accesul pompierilor, să stabilească o zonă de securitate!”.

 

Sursa foto: Captură foto / NEXTA

Citește și: Război în Ucraina: Acord pentru organizarea unor “culoare umanitare” de evacuare a civililor