Un iceberg uriaș s-a desprins din Antarctica

Un iceberg uriaș s-a desprins din Antarctica – reiese din imaginile surprinse de un satelit american.

Potrivit BBC, blocul de gheață are o suprafață de 6000 de kilometri pătrați și va trebui supravegheat permanent pentru a nu pune în pericol circulația maritimă.

Oamenii de știință se așteptau la desprinderea uriașului bloc de gheață. Încă de acum 10 ani, observaseră o crăpătură uriașă care s-a tot adâncit începând din 2014.

Din fericire, icebergul cu o suprafață de 6000 de kilometri pătrați și o grosime de 200 de metri nu se deplasează foarte repede. El trebuie totuși monitorizat, deoarece curenții l-ar putea împinge la nord de Antarctica și ar deveni astfel un pericol pentru transportul maritim.

Nu este cel mai mare iceberg observat vreodată în era satelitului. În anul 2000, a fost identificat un iceberg de aproape 11 mii de kilometri pătrați, iar în 1956, spărgătoarele de gheață din Statele Unite ar fi întâlnit un bloc de gheață de 32 de mii de kilometri pătrați.

Desprinderi ale ghețarilor din calota glaciară sunt normale odată la câteva zeci de ani, dar dacă vorbim de suprafețe uriașe acestea pot semnala o accelerare a procesului de topire a ghețarilor, ceea ce va duce la creșterea nivelului oceanelor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS