Confidenţialitate

Un elev musulman din Texas, arestat după ce a dus la școală un ceas făcut de el, a fost invitat de Obama la Casa Albă și de Zuckerberg la Facebook

Ahmed Mohamed, un adolescent musulman din Texas, Statele Unite, a fost suspendat luni din liceu, reținut și încătușat de ofițerii de poliție, după ce oficialii școlii au considerat că un ceas cu alarmă pe care tânărul îl construise era o bombă artizanală. Până miercuri însă, răspândirea nedreptății pe rețelele de socializare i-a adus lui Ahmed o invitație la Casa Albă din partea lui Barack Obama și una la sediul Facebook din partea lui Mark Zuckerberg, precum și o atenție masivă atrasă de subiectul discriminării pe baza religiei și a numelui.

Drept urmare, un „boboc” în vârstă de 14 ani, elev la un liceu din Texas, pasionat de tehnologie, reparații și tricouri NASA și care vrea să ajungă să studieze la M.I.T., s-a găsit într-un vârtej al social media ce reflectă dezbaterile continue din Statele Unite asupra Islamului, imigrației și etnicității, scrie The New York Times.

„Ce ceas cool, Ahmed”, a scris președintele Obama pe Twitter la scurt timp după vestea suspendării și arestării nedrepte a lui Ahmed. „Vrei să îl aduci la Casa Albă? Ar trebui să inspirăm mai mulți copii ca tine să le placă știința. E ceea ce face America să fie minunată.”

Personalul lui Barack Obama l-a invitat pe Ahmed la Casa Albă la Noaptea Astronomiei, eveniment care are loc pe 19 octombrie și care aduce la un loc oameni de știință, ingineri, astronauți, profesori și studenți care petrec o noapte privind stelele.

„Acest episod este o bună ilustrare a felului în care stereotipurile dăunătoare îi pot împiedica până și pe oamenii buni ce și-au dedicat viețile educării tinerilor  de la îndeplinirea muncii de bună credință pe care și-au propus să o ducă la bun sfârșit”, a spus Josh Earnest, secretarul de presă al Casei Albe.

Mark Zuckerberg, co-fondatorul și CEO-ul Facebook, și-a exprimat de asemenea admirația pentru Ahmed și intenția de a-l cunoaște în persoană.

„Ați văzut probabil povestea despre Ahmed, elevul de 14 ani din Texas care a construit un ceas și a fost arestat când l-a adus la școală. Să ai aptitudinea și ambiția de a construi ceva cool ar trebui să ducă la aplauze, nu la arest. Viitorul le aparține oamenilor ca Ahmed. Ahmed, dacă vrei vreodată să vii la sediul Facebook, mi-ar plăcea să te cunosc. Continuă să contruiești”, a scris Zuckerberg pe Facebook.

You’ve probably seen the story about Ahmed, the 14 year old student in Texas who built a clock and was arrested when he…

Posted by Mark Zuckerberg on Wednesday, September 16, 2015

 

 

Într-o conferință de presă ținută miercuri în fața casei sale, Ahmed a spus că ia în considerare opțiunea de a se transfera de la liceul MacArthur și că acceptase invitația președintelui Obama.

Cât despre atenția și susținerea pe care le-a primit atât de la președintele SUA, cât și de la co-fondatorul Facebook, Ahmed a spus că „a fost într-adevăr minunat”, adăugând că vrea să profite de atenția publică și să „dau tot ce pot nu doar ca să mă ajut pe mine, dar ca să ajut orice alt copil din toată lumea care are o problemă ca asta.”

Într-o altă conferință de presă, șeful poliției din Irving, Texas, a spus că gestul ofițerilor de a-l reține pe adolescent pe baza informațiilor pe care le aveau la momentul respectiv a fost justificat, întrucât inițial nu fusese atât de evident că ceasul lui Ahmed era un experiment pentru școală. A adăugat, totuși, că polițiștii „nu au avut nicio dovadă care să susțină că exista intenția de a crea o alarmă”.

ceas ahmed nytimes

Foto: captură nytimes.com

Tânărul fabricase ceasul dintr-o cutie metalică, un display digital, fire și un panou de circuit. Era mai mare și mai masiv decât un ceas tipic. Ahmed a dus ceasul la școală în ziua de luni și i l-a arătat unui profesor de inginerie, care i-a spus că era simpatic, dar că nu ar trebui să mai arate invenția altor profesori. Mai târziu, ceasul lui Ahmed a ticăit în timpul unui curs de limba engleză, după care oficialii școlii au anunțat poliția.

 

 

Întrebat de reporterii americani dacă are vreun mesaj pentru alți tineri pasionați de invenții și de tehnologie, Ahmed a spus: „Dați-i bătaie. Nu lăsați oamenii să schimbe ceea ce sunteți.”