Un elev din Cluj a fost trimis acasă de directorul şcolii unde învaţă deoarece are părul lung

A fost scos de la oră şi dus în curte alături de alţi 20-25 de elevi care aveau plete şi barbă. Toţi au fost trimişi acasă.

Tânărul a povestit ce s-a întâmplat într-o postare pe Facebook. Inspectoratul spune că şcolile stabilesc reguli privind vestimentaţia şi aspectul.

Tudor Helgiu a declarat, pentru „Adevărul“, că el şi colegii scoşi azi de la ore au mai fost atenţionaţi să se tundă, dar de fiecare dată dată nu s-a întâmplat nimic. Atenţionările s-au făcut anul trecut şi în urmă cu o săptămână.

Conducerea şcolii le-a spus că dacă nu se vor conforma le vor chema părinţii la şcoală şi că ar anunţa comisia de disciplină.

„Anul trecut, de exemplu, nu ne-a făcut nimic. Puteţi întreba toate profesoarele, toate au zis că nu le deranjează (n. r. că au părul lung). Am primit complimente de la profesori, inclusiv domnul director mi-a zis că am părul fain“, afirmă Tudor, elev în clasa a X-a.

Elevii nu au semnat niciun document din partea şcolii prin care se obligau să respecte o anumită ţinută, un anume aspect.

Tânărul face voluntariat de la 10 ani, se implică în multe proiecte comunitare, și e şi directorul tehnic al Stage, un festival internaţional de teatru pentru tineri.

Postarea integrală a lui Tudor Helgiu: „Astăzi, eram la ora de chimie, stăteam liniştit şi îmi vedeam de treaba mea, deodată intră marele Dom’ Director la mine în clasa. Din cauza părului meu “indecent de lung” am fost scos de la ora, ajungând în curte mă aflu alături de încă 20-25 de elevi din şcoală (băieţi) cu par lung sau barbă aşteptând să fim scoşi din şcoală. Da, aţi citit bine, pentru că avem părul lung sau barbă am fost scoşi din perimetrul liceului.”

Potrivit ISJ Cluj, cei 20-25 de elevi scoşi marţi dimineaţa din sălile de clasă în curtea licuelui ar fi fost avertizaţi de mai multe ori să scape de plete şi de barbă. „Fiecare şcoală poate stabili în regulamentul de ordine interioară anumite reguli comportamentale şi privind vestimentaţia elevilor. Acesta este adus la cunoştinţa părinţi lor şi a elevilor, care semnează că au luat la cunoştinţă.

În cazul şcolilor confesionale, cum e cea despre care vorbim, se pot face inclusiv astfel de specificaţii privind părul şi barba. Nu a fost un comportament abuziv din partea directorului liceului. După ce elevii au fost rugaţi de mai multe ori s-a ales această modalitate de gestionare a problemei. Elevii au fost trimişi acasă şi rugaţi să se conformeze. La Inspectorat nu am primit nicio sesizare de la părinţi“, a declarat Andreea Coroian Goldiş, purtătorul de cuvânt al ISJ Cluj.

Fundaţia Părinţi din România – a reacţionat imediat la postarea tânărului cu un mesaj pe Facebook în care spune că îl cunosc pe tânăr, că este un adolescent foarte inteligent şi implicat în proiecte comunitare, dar şi că directorul şcolii unde învaţă ar „trebui să se laude“.