Un copil aflat în stare gravă a fost dat afară dintr-un spital de stat

Un copil de 9 ani, din Oradea, aflat în stare foarte gravă, a fost dat afară din Spitalul Județean pentru că părinții nu au achitat tratamentul de care acesta a beneficiat  după accidentul pe care l-a avut anul trecut.

Ministrului Sănății, Sorina Pintea, spune că instituția a a procedat corect când le-a prezentat factura de spitalizare, pentru ca aceasta este procedura. Însă, susține ministrul, nu se pune problema plății.

„Spitalul a acționat corect, din punct de vedere legat. A anexat decontul de cheltuieli la biletul de ieșire din spital. A fost un incident, părintele s-a supărat, s-a înțeles altceva, dar nu se pune problema plății”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În septembrie anul trecut, băiatul a traversat strada printr-un loc nepermis și a fost lovit de o mașină.

A fost rănit grav la cap și operat la Spitalul Județean unde a stat aproape o lună la terapie intensivă.

Apoi, a fost transferat la Pediatrie pentru recuperare, dar o comisie de 9 medici a decis că băiatul nu mai poate sta internat.

Spătămâna trecută, sfătuiți de medicul care îl operase anul trecut pe copil, părinții l-au adus din nou la spital pentru o a doua intervenție.

Conducerea spitalului susține însă că legea îi obligă să le ceară bani pentru spitalizare, pe motiv că accidentul s-ar fi produs din cauza băiatului, desi raportul poliției nu este finalizat.

Ministrul Pintea susține că toate cheltuielile au fost deja plătite.

„…Sigur că da, sigur că da, 13.000 de lei valoarea cheltuilor de îngrijiri cu copilul. Referitor la acea lege cu recuperarea chetuielilor medicale de spitalizare, din câte știu eu, și cred că știu destul de bine, copiilor nu li se aplică”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Dacă băiatul va fi primit înapoi la spital, ministrul a dat un răspuns afirmativ.

„În mod normal statul român ar trebui să asigure acestor tipuri de pacienți îngrijirea pe termen lung în instituții specializate. Din păcate, în acest moment sunt prea puține.  Există tipuri de îngrijiri paleative, mai multe tipuri care pot fi utilizate în acest moment. Dar repet, numărul de paturi pentru astfel de îngrijiri este insuficient sau nu există în anumite zone”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS