Un chinez cu picioarele amputate își propune să cucerească Everestul

Visul alpinistului chinez Xia Boyu este să escaladeze Everestul. După patru tentative nereușite, ambele picioare amputate de la genunchi şi o interdicţie guvernamentală, bărbatul în vârstă de 69 de ani nu se simte decurajat, relatează AFP.

Anul trecut, autorităţile din Nepal au  interzis alpiniştilor care au suferit o dublă amputaţie şi nevăzătorilor să urce pe acest vârf.

„Am intrat în panică după ce am aflat vestea pentru că acest lucru însemnă că nu îmi pot împlini visul. Mă întrebam cum aş putea obţine un permis pentru escaladă”, a povestit el.

Organizaţiile pentru apărarea drepturilor persoanelor cu handicap au obţinut luna trecută anularea interdicţiei, iar Xia Boyu  va putea în sfârșit să își urmeze visul.

Astfel, în această primăvară, el va porni a cincea tentativă de a cuceri vârful de 8.448 de metri.

În 1975, la prima încercare, s-a confruntat cu o furtună pe vârful muntelui.

Fără oxigen şi expus la temperaturi polare, alpinistul a suferit degerături severe. În 1996, picioarele sale au fost amputate de sub genunchi, iar medicii l-au diagnosticat cu o formă de cancer de sânge.

În 2014, alpinistul a revenit pe „Acoperișul lumii”. O avalanşă mortală, care i-a costat viaţa pe 16 şerpaşi, a pus capăt prematur escaladei.

Xia Boyu nu s-a resemnat şi a revenit și anul următor. De data aceasta, un cutremur violent produs în Nepal a determinat încheierea expediţiei. 22 de persoane aflate în tabăra de bază de pe Everest au murit atunci.

În ultima sa încercare, în 2016, deşi se afla la doar 200 de metri de vârf, alpinistul chinez a fost nevoit să coboare din cauza condiţiile meteorologice nefavorabile.

Xia Boyu nu renunță în ciuda tuturor acestor eşecuri.

„Escaladarea Everest este visul meu. Trebuie să-l realizez. În plus, este o provocare personală, o înfruntare a soartei”, a explicat el.

Singura persoană cu ambele picioarele amputate care a atins vârful Everest este Mark Inglis din Noua Zeelandă, care a realizat acest lucru în 2006.

Sute de alpinişti pornesc anual în expediţie pe Everest în timpul sezonului de primăvară, care începe în aprilie, cel mai bun moment din an.

În această scurtă fereastră de timp, temperaturile şi vântul sunt mai puţin agresive, iar şansele de succes sunt mai mari.

Anul trecut, 634 de persoane au ajuns ajuns pe vârf, iar şapte au decedat în timpul tentativelor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS