Britanicul Tal Golesworthy – de profesie inginer – suferă de sindromul Marfan – este o boală în care țesuturile conjunctive sunt defecte.
Aceste țesuturi funcționează ca un fel de schele ale organelor și le ajută să își păstrează forma. În cazul său, cel mai mult a avut de suferit aorta, vasul principal din inimă. Sângele pompat face ca acest vas să se dilate și să revină apoi la dimensiunea normală, însă în cazul lui aorta s-a tot dilatat. Medicii i-au spus că în orice zi există riscul ca aorta să se spargă și el să moară – scrie BBC.
Soluția propusă de medici era o intervenție chirurgicală extrem de complicată, ce presupune înlocuirea aortei cu o grefă artificială. Britanicul, fire activă și pasionat de ski nu a acceptat o astfel de operație care presupune medicație pentru toată viața.
Și așa a pus la punct un dispozitiv medical, sub forma unui manșon realizat din plasă de uz medical, din materiale folosite de chirurgi pentru a sutura rănile. Mai greu a fost să îi convingă pe medici să îi implanteze acest dispozitiv. După 9 ani de la operație, aorta nu a crescut în dimensiuni – povestește bărbatul în vârstă de 57 de ani.
Prin inventia sa, inginerul britanic a ajutat alte 40 de persoane, printre care și un fotbalist.