Confidenţialitate

Un bărbat trăiește de 42 de zile pe un aeroport din Ecuador, după ce și-a pierdut pașaportul

Un bărbat din Liban se află blocat de 42 de zile într-un purgatoriu al imigraţiei pe un aeroport din Ecuador după ce şi-a pierdut paşaportul.

Nizam Hussein Shalak, în vârstă de 56 de ani, care nu vorbeşte limba spaniolă, a locuit în toată această perioadă în aeroportul internaţional Jose Joaquin de Olmedo din oraşul Guayaquil, notează cotidianul El Universo, citat de Agerpres.

Singurul organism oficial care poate emite un document de călătorie este consulatul libanez din Bogota.

”Urmărim îndeaproape cazul şi colaborăm cu (Ministerul de) Interne pentru ca Liban să îi emită un document de călătorie pentru ca el să se poată întoarce în ţara sa”, a precizat sursa.

Situaţia bărbatului este similară cu cea a refugiatului iranian care a trăit pe aeroportul din Paris între anii 1988 şi 2006 şi a fost portretizat în filmul ”The Terminal” în care rolul principal este interpretat de actorul Tom Hanks.

Shalak a vizitat Guayaquil în urmă cu două luni şi s-a oprit pe drumul de întoarcere către Liban în Lima, capitala statului Peru, şi în Barcelona (Spania) unde a fost reţinut după ce şi-a pierdut paşaportul şi cardurile, notează El Universo.

El a rămas în Barcelona timp de zece zile şi în Lima alte unsprezece zile înainte de a fi trimis înapoi în Guayaquil unde a fost nevoit să-şi improvizeze un pat pe scaunele din terminal.

”Se hrăneşte cu ajutorul cupoanelor pe care compania aeriană i le oferă din când în când” şi se spală ”o dată la trei sau patru zile când este dus într-o baie din altă zonă a terminalului”, a scris publicaţia din Ecuador.

Ministerul Afacerilor Externe a precizat că, deşi Shalak a plecat cu un paşaport, el nu mai deţinea un astfel de document la întoarcere şi nu mai poate trece de biroul de imigraţie din cadrul aeroportului.