Confidenţialitate

Un autocamion cu peste 2 tone de deșeuri ilegale, oprit în timp ce încerca să intre în România

Un autocamion cu peste 2 tone de deșeuri a fost oprit la graniță. Acesta venea din Bulgaria și aducea deșeurile unei firme din România. Garda de Mediu a constatat însă că încărcătura este ilegală și a confiscat-o.

S-a întâmplat la punctul de trecere a frontierei de la Negru Vodă. Poliţiştii de frontieră au controlat, pe sensul de intrare în ţară, un autocamion cu semiremorcă, înmatriculat în Bulgaria.

Șoferul, de 42 de ani, le-a spus că transportă deșeuri, mai exact șpan și strunjiri feroase, pentru o firmă din Călăraşi.

Aici au intervenit comisarii Gărzii de Mediu Constanța, care au constatat că autocamionul era încărcat cu aproape 25.000 de kilograme de deșeuri neconforme.

Firma beneficiară din Călărași nu avea, potrivit Gărzii de Mediu, instalație de reciclare ci doar depozita deșeurile, care ar fi putut ajunge, astfel, la gropile de gunoi din România.

Încărcătură de deșeuri și camionul bulgar au fost confiscate.  Polițiștii de frontieră și procurori de la Parchetul Curții de Apel Constanța efectuează cercetări pentru infracțiunea de încălcare a regimului deşeurilor.

În ultima perioadă, controalele din punctele de frontieră, maritime sau de uscat, se efectuează cu participarea Gărzii de Mediu.

Numai în ultima lună, au fost oprite la intrarea în țară peste 30 de containere cu deșeuri plastice, aduse cu vapoarele din Germania și Canada, și aproape 30 de tone de sticlă pisată și deșeuri feroase, considerate a fi, de fapt, gunoaie.

  • Ghiulfer Predescu