Un an fără Neagu Djuvara

Pe 25 ianuarie 2018, exact acum un an, a murit unul din cei mai importanți istorici români ai secolului trecut, Neagu Djuvara.

Avea 101 ani, adică era un pic mai bătrân decât țara. A avut o viață de roman. Și-a făcut studiile în Franța, a intrat în diplomație în timpul celui de-al doilea război mondial, iar în ziua de 23 august 1944 a plecat la Stockholm, cu mesaje pentru negocierile de pace cu URSS. Nu s-a mai întors de acolo din cauza comuniștilor care au preluat puterea în România după război, cu ajutorul sovieticilor.

Despre comunism, Neagu Djuvara a vorbit în audiobookul “O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri”:

De la începutul anilor 60, vreme de 23 de ani, Neagu Djuvara a lucrat într-o țară africană, Niger. A fost consilier în ministerul nigerian de Externe și profesor universitar de drept internațional. Și-a mai luat, între timp, un doctorat la Sorbona și a trăit în Franța până în 1990, când a putut să revină în țară.

Istoricul Neagu M. Djuvara, născut pe 18 august 1916, la Bucureşti, descendent al unei familii de origine aromână, a încetat din viaţă pe 25 ianuarie 2018, la vârsta de 101 ani.

Vă recomandăm să citiți și…

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS