Confidenţialitate

Un an de la debutul campaniei de vaccinare în UE: România se află mult sub media europeană, deși are acces la toate serurile anti-Covid

Pe 27 decembrie se împlinește un an de când a început campania de vaccinare in Europa. În total, România are un procent scăzut de vaccinare, de puțin peste 40%, sub media Europeană. În ultimele 24 de ore, doar putin peste 3.000 de persoane s-au vaccinat în cu un ser anti-Covid.

„În urmă cu exact un an, astăzi, în toată Europa au început campaniile de vaccinare împotriva COVID-19. Și am parcurs un drum lung într-un an. Mai mult de 78% dintre adulții din Uniunea Europeană sunt acum vaccinați. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au făcut acest lucru posibil: personalului medical care lucrează non-stop pentru a administra dozele și care se ocupă de pacienții bolnavi; transportatorilor, care asigură livrarea rapidă a vaccinurilor; și întregului personal din prima linie care a făcut ca societățile noastre să funcționeze în aceste vremuri dificile”, a transmis Ursula von der Leyen, luni, într-un mesaj pe Twitter.

Pe 27 decembrie 2020 era vaccinată cu serul de la Pfizer prima persoană din România: o asistentă medicală de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Bucureşti, Mihaela Anghel.

A făcut parte din echipa medicală care a preluat primul pacient din România confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

În România, în prima fază a fost vaccinat doar personalul medico-sanitar din toate cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus.

Vaccinarea se făcea doar prin programare pe platforma RoVaccinare și pentru bolnavi cronici și persoane esențiale. Apoi, treptat, a avut acces toată populația.

Primul vaccin folosit în România a fost cel de la Pfizer, apoi au urmat dozele Moderna, Astra Zenecca și Johnoson & Johnson.

Pe 1 iunie a început vaccinarea și pentru adolescenți, iar de la mijlocul lunii ianuarie se asteptă și vaccinarea copiilor între 5-11 ani.

La sfârșitul lunii septembrie a început și vaccinarea cu cea de-a treia doză, recomandată în special celor cu afecțiuni.

În prezent, în România sunt vaccinate cu schema completă 7. 700.000 de persoane și avem o rată sub media UE. În statele membre sunt imunizati complet 67,8% dintre cetățeni.

Autor: Alexa Stănescu

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Israelul a autorizat de urgență antiviralul Paxlovid pentru tratarea bolnavilor Covid-19 | AUDIO