Confidenţialitate

Un al treilea vaccin anti-Covid ar putea fi aprobat de specialiști | AUDIO

Un al treilea vaccin anti-COVID ar putea fi aprobat de specialiști pentru utilizarea pe scară largă, începând din ianuarie.

Grupul farmaceutic AstraZeneca a anunțat că noua formulă a vaccinului său, dezvoltat împreună cu cercetători de la Oxford, oferă protecție de 100 la sută împotriva formelor grave de COVID-19.

Agenția de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie urmează să decidă, după 4 ianuarie, dacă autorizează acest vaccin.

După primele teste pe scară largă, rezultatele în cazul vaccinului produs de AstraZeneca și oameni de știință de la Univeristatea din Oxford, nu erau deloc cele așteptate.

Vaccinul avea o eficiență medie de doar 70 la sută. De fapt, în cazul unui grup de voluntari care primiseră jumătate de doză, apoi o doză întreagă, eficiența vaccinului a fost de 90 la sută, iar în cazul altor voluntari vaccinați cu două doze complete, eficiența serului abia depășea 60 la sută.

După noi studii, cercetătorii britanici sunt convinși că au găsit soluția câștigătoare.

Noua formulă a vaccinului oferă protecție de 100 la sută împotriva formelor grave de COVID-19, a spus pentru Sunday Times, directorul grupului farmaceutic AstraZeneca.

Acest vaccin este foarte așteptat, în primul rând, pentru că nu necesită condiții speciale de depozitare. Se păstrează într-un frigider normal și nu la minus 70, minus 80 de grade Celsius precum cel produs de Pfizer sau minus 20 de garde cum este cazul celui produs de compania americană Moderna. În plus, ar fi și mult mai ieftin.

Marea Britanie a comandat déjà 100 de milioane de doze din acest vaccine, dintre care 40 de milioane ar urma să fie disponibile până la sfârşitul lunii martie.

Autoritatea britanică de reglementare în domeniul medicamentelor va decide dacă avizează acest vaccin, după data de 4 ianuarie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Florentina Mihăiță