Confidenţialitate

Ultimul summit european din 2016 are loc la Bruxelles

Liderii europeni se reunesc joi la Bruxelles – este ultimul summit din acest an , care a fost redus la o singură zi. Sunt programate un dejun și o sesiune de lucru. Marea Britanie a fost invitată să participe doar în prima parte a zilei.

 

Sesiunea de lucru de la Bruxelles are pe agendă criza migranților și acordul UE-Turcia, apărarea europeană dar și situația Ucrainei și a Siriei. Va avea loc apoi o cină informală în format de 27, la care premierul britanic Theresa May nu va avea acces.

În timpul cinei, cei 27 de șefi de stat sau de guvern participanți ar urma să cadă de acord asupra unui text care să prevadă ‘deschiderea cât mai rapid posibil a negocierilor’ cu Londra după ce procesul ieșirii Regatului Unit din spațiul comunitar va fi fost lansat oficial, a precizat o sursă diplomatică europeană.

Guvernul conservator al Theresei May a promis că va începe procedura de ieșire din Uniunea Europeană până la 31 martie 2017.

La prima participare la un astfel de summit este noul premier al Italiei, Paolo Gentiloni, ca urmare a demisiei lui Matteo Renzi.