Confidenţialitate

Ultima zi pentru depunerarea cererii de rezident permanent în Regatul Unit

Cetăţenii europeni care trăiesc în Regatul Unit pot depune până miercuri o cerere prin care să obţină statutul de rezident permanent, iar începând de joi cei care nu au depus această cerere îşi pierd dreptul legal de a munci sau de a avea acces la anumite îngrijiri sau prestaţii sociale în regat, relatează Euronews.

Peste 5,6 milioane de cetăţeni din Uniunea Europeană (UE) au depus o cerere în acest sens începând din 2019.

Peste 90% dintre aceste cereri au fost deja aprobate, potrivit Euractiv.

”Sunt aici de 26 de ani, iar asta ar trebui să însemne ceva, nu? Nu am nevoie să dovedesc ceva cuiva”, declară amar o cetăţeană franceză, Véronique.

”În inima mea, sunt britanică. Doar pe hârtie sunt franţuzoiacă. Dar sunt aici de 26 de ani, peste jumătate din viaţa mea”, spune ea.

În afară de un sentiment de nemulţumire, numeroşi cetăţeni europeni care trăiesc în Regatul Unit de mult timp nu sunt la curent cu această procedură.

Însă este dificil să se estimeze câte persoane riscă să nu fi depus cererea până la 1 iulie.

Lara Parizotto militează într-o organizaţie înfiinţată după referendumului Brexitului în apărarea drepturolor cetăţenilor UE.

”Observăm mulţi rezidenţi vulnerabili, în vârstă, care nu ştiu neapărat că trebuie să depună cerere”, declară ea.

”Ei se află în Regatul Unit de atât de mult timp, încât cred că statutul le este garantat. Auzim adesea părinţi care cred că statutul lor le este transmis în mod automat copiilor lor, dar lucrurle nu stau aşa. Ei trebuie să depună o cerere individuală pentru fiecare copil”, avertizează ea.

Această dată limită merge în ambele sensuri.

Cetăţenii britanici care au reşedinţa în Uniunea Europeană (UE) au termen tot până miercuri să-şi ceară titlul de şedere.