Confidenţialitate

Ultima zi de testare a sirenelor. În localități din Olt, s-au tras clopotele

Exercițiile de verificare a sirenelor au ajuns la final. Vineri,  a fost ultima zi de testare a sirenelor care anunță situații de urgență. Alarma s-a dat în 10 județe.

În lipsa sirenelor, în anumite localități din Olt, s-au tras cloptele.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență va prezenta, în perioada următoare, măsurile care se impun, după efectuarea acestor exerciții.

Între orele 10.00 și 15.00, sirenele au răsunat în județele Arad, Caraș-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mededinți, Olt, Teleorman, Timiș și Vâlcea.

Dacă unele orașe se pot lăuda cu sirene electrice și electronice, care funcționează perfect, în alte zone, s-au constatat defecțiuni sau chiar lipsa acestor mijloace de avertizare a populației în caz de dezastru, atac aerian sau alte situații de urgență.

În localitățile Bălteni și Baldovinești, de exemplu, din județul Olt în lipsa sirenelor, s-au tras clopotele, scrie agenția Mediafax, care menționează că localnicii au realizat cu greu din ce motiv se aud clopotele, mai ales că era și zi de sărbătoare. Dar edilii spun că populația a fost avertizată din timp, iar clopotele nu s-au tras ca la biserică. Unii primari au anunțat că au prevăzut fonduri în bugetul local pentru a achiziționa sirene, alții sunt dispuși să folosească în continuare clopotele, având în vedere prețul ridicat al sirenelor.

În județul Caraș-Severin, sunt 200 de sirene, iar numărul adăposturilor în caz de dezastru se apropie de 100 – au precizat reprezentanții ISU. Tot ei le recomandă localnicilor să folosească , în caz de dezastru și tunelurile de cale ferată sau adăposturile naturale, cum ar fi peșterile sau grotele.