Confidenţialitate

Ultima zi de referendum în estul separatist al Ucrainei. Moscova va anunța anexarea regiunilor la Rusia, spun surse politice

Așa-zisele referendumuri din estul separatist al Ucrainei pentru alipirea la Rusia vor ajunge, marți, la final. Surse politice susțin că Moscova va anunța, săptămâna aceasta, anexarea regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, unde deține controlul administrativ prin autorități fidele impuse.

După anexare, Federația Rusă ar putea declara oficial război Ucrainei. Kremlinul numește invazia din ultima jumătate de an drept “operațiune specială”.

În altă ordine de idei, Kremlinul susține că „până în prezent, nu s-a luat nicio decizie” de închidere a graniţelor, ca răspuns la exodul bărbaților care fug de încorporare.

Potrivit unor surse, peste un sfert de milion de bărbaţi au fugit din țară după ordinul mobilizării parţiale.

Cozi de mașini sunt la multe granițe ale Federației.

Manifestațiile au continuat în republica autonomă Daghestan, unde polițiștii au ripostat cu gaze lacrimogene.

Mii de locuitori din Daghestan acuză că Armata Rusă recrutează bărbați cu precădere din această regiune și se opun trimiterii acestora pe front, în Ucraina. Aici trăiesc mai ales musulmani.

Potrivit Reutest, cel puțin 100 de persoane au fost reținute.

Pe de altă parte, în Kazahstan, Poliția de Frontieră a reținut mai mulți ruși care au trecut granița ilegal.

Sunt cozi pe partea rusă a graniței, pentru ieșirea din Federație, iar Armata Rusă a venit cu autobuze pentru a-i lua pe bărbații apți de luptă.

Kazahstanul a anunțat că nu va recunoaște referendumurile de alipire a celor patru regiuni ucrainene la Rusia.

Publicațiile „Novaya Gazeta Europe” și „Meduza” anunță că de la decretarea mobilizării, din Federație au plecat  261.000 de ruși.

Citește și: Maia Sandu: „Luăm în calcul retragerea cetățeniei moldovene pentru cei care luptă de partea agresorului. Există riscul de mobilizare la război în estul Republicii Moldova” | AUDIO

Foto: Twitter