Uleiurile vegetale şi nucile îmbunătăţesc prognosticul cancerului de prostată

Printre uleiurile vegetale recomandate se numără cele de măsline, rapiţă, precum şi cele provenind din nuci, seminţe, avocado.

Prostata este o glanda din sistemul reproducator masculin. Cancerul de prostata este o importanta problema de sanatate in majoritatea tarilor civilizate.

Potrivit unui studiu realizat de specialiști americani, înlocuirea grăsimilor animale cu ulei vegetal şi consumul regulat de nuci pot creşte şansele de supravieţuire pentru persoanele diagnosticate cu cancer la prostată, prevenind răspândirea celulelor canceroase în organism.

Persoanele care consumă minimum o porţie de salată cu sos de ulei vegetal prezintă cu 29% mai puţine riscuri de a deceda din cauza cancerului de prostată. De asemenea, scade cu 13% și riscul de a deceda din alte cauze, dieta bazată pe uleiuri vegetale și nuci fiind recomandată și în cazul persoanelor cu boli cardiovasculare.

Studiul realizat la Universitatea din California a inclus aproximativ 4500 de bolanvi de cancer de prostată. Autorii studiului spun că rezultatele studiului sprijină ideea de a recomanda bărbaţilor cu cancer la prostată să adopte o dietă identică cu cea recomandată pacienţilor cardiaci, în care caloriile provenite din carbohidraţi sunt înlocuite cu grăsimi nesaturate şi nuci, pentru a reduce riscul de deces din orice tip de cauze. Consumul de grăsimi sănătoase şi nuci creşte nivelul antioxidanţilor din sânge, reduce nivelul de insulină şi inflamaţie, încetinind progresia cancerului la prostată, mai spun autorii acestui studiu.

Printre uleiurile vegetale recomandate se numără cele de măsline, rapiţă, precum şi cele provenind din nuci, seminţe, avocado. Toate aceste tipuri de ulei au avut un impact semnificativ asupra progresiei bolii, în sensul încetinirii evoluţiei şi prevenirii decesului.