Confidenţialitate

UE va trimite anchetatori în Ucraina pentru a strânge dovezi în legătură cu posibile crime de război comise de trupele ruse | AUDIO

Uniunea Europeană trimite echipe de anchetatori în Ucraina pentru a ajuta la strângerea de probe despre crimele de război de care sunt acuzate forțele ruse în regiunea Kiev, a anunțat președinta Comisiei Europene. 

Ursula von der Leyen l-a mandatat pe comisarul european pentru Justiţie „să urmărească şi să ia legătura cu procurorul general ucrainean” în acest caz.

„Autorii acestor crime odioase nu trebuie să rămână nepedepsiți”, a declarat Ursula von der Leyen, după o convorbire avută cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Președinta Comisiei Europene spune într-un comunicat că a fost înființată o echipă de anchetă comună cu Ucraina pentru a aduna dovezi  și a investiga crimele de război și pe cele împotriva umanității.

Iar blocul comunitar e gata să întărească acest efort trimițând echipe de anchetă la fața locului pentru a sprijini procurorii ucraineni:

„Agențiile europene de cooperare judiciară și de politie, Eurojust și Europol,  sunt gata să-și ofere ajutorul”, a precizat șefa executivului European.

De asemenea, sunt în curs negocieri între Eurojust şi Curtea Penală Internaţională pentru a-şi uni forţele şi pentru ca CPI să se ralieze echipei de anchetă comune.

Din 3 martie, Curtea Penală Internațională a început să ancheteze crimele de război de care sunt acuzate forțele ruse în Ucraina.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.