Confidenţialitate

UE: Turismul a revenit anul trecut aproape de nivelul de dinaintea pandemiei | AUDIO

Turismul în Uniunea Europeană a revenit anul trecut aproape de nivelul de dinaintea pandemiei. Așa arată datele prezentate azi de Oficiul European de Statistică. România nu este însă printre țările unde turismul a prins din nou avânt.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După declinul provocat de pandemie, numărul total al nopţilor petrecute în unităţile de cazare turistică din Uniunea Europeană a ajuns la 2,73 miliarde anul trecut. Asta înseamnă cu 5% mai puțin față de 2019. Creșterea față de 2021 este de aproape 50%.

Asta deși la începutul anului trecut nivelul turismului era mult mai scăzut față de lunile similare din 2019. Dar din mai diferențele au început să scadă.

Danemarca este singura țară care raportează o creștere a numărului de nopți petrecute acolo de turiștii străini – de 4%. Croația și Luxemburg au fost de asemenea aproape de redresarea deplină. La polul opus – Letonia și Slovacia – cu scăderi de aproximativ 40 de procente.

În privința numărului de nopți petrecute de turiștii interni, Malta are cea mai mare creștere – aproape 40%. E urmată de Cipru și Slovenia. Cel mai mare declin e în Slovacia și România – la noi o scădere de 15%. În ambele țări sunt scăderi și privind înnoptările turiștilor străini, de cel puțin 30%.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Salariul mediu net în România a ajuns la puțin peste 4.250 de lei în luna ianuarie. Sectoarele cu cele mai mari creșteri de venituri