UE şi SUA, nemulţumite de explicaţiile Arabiei Saudite pentru uciderea jurnalistului Khasoggi

Preşedintele Statelor Unite a declarat sâmbătă că nu este satisfăcut de explicaţiile Arabiei Saudite privind circumstanţele morţii ziaristului Jamal Khasoggi, relatează Agerpres, citând Reuters.

Donald Trump le-a spus jurnaliştilor că este posibil ca prinţul moştenitor al tronului de la Riyad, Mohammed bin Salman, să nu fi fost la curent cu uciderea jurnalistului disident.

La rândul său, şefa diplomaţiei Uniunii Europene a apreciat că informaţiile care apar despre moartea lui Jamal Khashoggi sunt „profund tulburătoare, inclusiv încălcarea şocantă a Convenţiei de la Viena din 1963, privind relaţiile consulare”.

„Uniunea Europeană, ca şi partenerii săi, insistă asupra necesităţii continuării unei anchete riguroase, credibile şi transparente, care să elucideze corespunzător circumstanţele uciderii şi să asigure răspunderea completă a celor vinovaţi”, a declarat Federica Mogherini.

Ziaristul saudit Jamal Khashoggi, autoexilat în Statele Unite, a fost ucis pe 2 octombrie în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Autorităţile de la Riyad au recunoscut acest lucru abia sâmbătă, iar versiunea lor oficială este că în consulat a avut loc o altercaţie între Jamal Khashoggi şi persoane a căror identitate nu a fost încă precizată de procurori.

Nu se ştie ce s-a întâmplat cu cadavrul victimei.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS