UE respinge planul de pace al lui Trump pentru Orientul Mijlociu

Uniunea Europeană a respins, marţi, planul de pace elaborat de Administraţia Donald Trump pentru conflictul israelo-palestinian, pledând pentru reluarea negocierilor şi pentru evitarea acţiunilor „unilaterale” care riscă să amplifice tensiunile.

„Uniunea Europeană menţine în totalitate angajamentul pentru parteneriatul transatlantic şi apreciază toate eforturile care ajută la soluţionarea pe cale paşnică a conflictului israelo-palestinian.

UE reiterează angajamentul pentru o soluţie negociată a două state, pe baza frontierelor din 1967, cu schimburi de teritorii echivalente, prin acordul părţilor, cu un stat Israel independent, democratic, învecinat, suveran şi cu un viabil stat palestinian, care să coexiste în pace, securitate, prin recunoaşterea reciprocă, aşa cum s-a stabilit în Concluziile Consiliului din 2014”, afirmă Josep Borrell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

„Iniţiativa SUA, în forma prezentată pe 28 ianuarie, se îndepărtează de aceşti parametri stabiliţi la nivel internaţional”, subliniază Josep Borrell.

Și palestinienii au respins planul american de pace pentru Orientul Mijlociu, afirmând că „va ajunge la coşul de gunoi al istoriei”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS