Confidenţialitate

UE le cere giganților online un raport lunar al luptei împotriva dezinformării

Uniunea Europeană a cerut celor trei mari companii ale internetului, Facebook, Google şi Twitter, să depună lunar, la Bruxelles, un raport cu masurile de luptă împotriva dezinformării pe fondul pandemiei de coronavirus.

UE vrea atât o limitare a știrilor false despre criza sanitară, cât şi a publicitătii asociate pandemiei de COVID-19, notează BBC.

În timpul crizei sanitare, Uniunea Europeană și-a intensificat activitatea de informare a cetățenilor cu privire la riscuri și de consolidare a cooperării cu alți actori internaționali pentru combaterea dezinformării.

Comisia a demontat miturile legate de coronavirus, pe site-uri web care au înregistrat peste 7 milioane de vizualizări. Serviciul European de Acțiune Externă, împreună cu Comisia, a consolidat comunicarea strategică și diplomația publică în țările terțe, inclusiv în vecinătatea UE. Actorii străini și anumite țări terțe, în special Rusia și China, au desfășurat operațiuni de influență și campanii de dezinformare cu țintă precisă în UE, în vecinătatea sa și la nivel mondial. De exemplu, grupul operativ East Stratcom al SEAE a detectat și a denunțat peste 550 de discursuri de dezinformare din surse pro-Kremlin pe site-ul web EUvsDisinfo.

Pandemia de coronavirus a fost însoțită de un val masiv de informații false și înșelătoare, tentative ale unor actori străini de a influența dezbaterile interne din UE, alimentate din plin de temerile elementare ale oamenilor și de rapiditatea cu care au circulat și s-au schimbat știrile. Informațiile de sănătate înșelătoare, afirmațiile false, teoriile conspirației și frauda în domeniul protecției consumatorilor pun în pericol sănătatea publică.

Uniunea Europeană și statele sale membre sunt hotărâte să combată eforturile depuse de actorii care încearcă să exploateze criza și pun viața cetățenilor în pericol sau care difuzează materiale de propagandă ori incită la ură. Pornind de la planul de acțiune din 2018 împotriva dezinformării, acest demers necesită acțiuni mai bine coordonate, în conformitate cu valorile noastre democratice.

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant propun cinci acțiuni concrete pentru crearea unei Uniuni Europene mai puternice și mai reziliente. Acestea vor fi integrate în activitatea viitoare a UE în materie de combatere a discriminării, în special în Planul european de acțiune privind democrația și în Legea privind serviciile digitale.

Criza a devenit un test privind capacitatea UE și a societăților sale democratice de a combate fenomenul dezinformării. Pentru o Uniune mai puternică și mai rezilientă, sunt esențiale câteva aspecte.

Informațiile false sau înșelătoare legate de coronavirus pot aduce prejudicii coeziunii sociale, însă, mai presus de toate, reprezintă o amenințare la adresa sănătății publice.