Confidenţialitate

UE elaborează un plan de măsuri pentru a răspunde crizei imigranților

Experţii Uniunii Europene lucrează la un plan de măsuri care să răspundă crizei imigranţilor.

Europa – pusă în faţa acestei situaţii fără precedent de la Războiul din Balcani, în anii ’90 – caută soluții.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker urmează să prezinte săptămâna viitoare – în declaraţia sa anuală despre “starea Uniunii” – noi măsuri.

Printre altele, procedurile pentru solicitanţii de azil ar urma să fie simplificate.

De asemenea, autorităţile europene trebuie să facă diferența între refugiaţii ameninţaţi din cauza situaţiei din ţara lor de origine şi imigranţi din motive economice (adică cei care pleacă în exil nu din cauza unor motive de securitate, ci pentru a scăpa de sărăcie.)

 

Traficul feroviar puternic perturbat la Calais și protestele din Gara din Budapesta au confirmat urgența crizei imigranților scrie Reuters.
Potrivit Comisarului European însărcinat cu Imigrația, Dimitris Avramopoulos, planul care va fi anunțat săptămâna viitoare este menit să spirjine țările de intrare ca Italia, Grecia și probabil Ungaria să înregistreze cererile de azil. Acesta a precizat că discuțiile interguvernamentale arată o flexibilizare a guvernelor europene, iar majoritatea țărilor doresc să contribuie la o repartizare echitabilă a imigranților.
Săptămâna aceasta, la Calais, patru trenuri Eurostar care circulau pe ruta Londra_Paris au fost oprite din cauza refugiaților care au încercat să traverseze Canalul Mânecii urcându-se pe garnituri, sau intrând pe șine.

Ieri, la Budapesta peste 2000 au manifestat pentru a doua zi consecutiv în fața Gării Keleti. Refugiații cereau să fie lăsați să meargă în Germania.