UE cere SUA să reanalizeze încetarea colaborării cu OMS

Uniunea Europeană a îndemnat, sâmbătă, Statele Unite ale Americii să reanalizeze decizia încheierii relaţiilor cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, relateaza Reuters.

“În contextul acestei ameninţări globale, acum este momentul intensificării cooperării şi soluţiilor comune. Acţiunile care afectează rezultatele internaţionale trebuie evitate”, afirmă, într-un comunicat comun, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, şi Josep Borell, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

“În acest context, îndemnăm Statele Unite să reconsidere decizia anunţată”, subliniază cei doi lideri europeni.

Preşedintele Donald Trump a anunţat, vineri seară, că administrația sa va încheia colaborarea cu OMS, denunțând “ineficienţa” forului în gestionarea pandemiei.

Donald Trump a acuzat OMS, în mai multe rânduri, că a eșuat în misiunea de a avertiza asupra pericolului reprezentat de noul coronavirus și că se află sub “controlul” Chinei.

La 15 aprilie, SUA și-au suspendat contribuția financiară către Organizație.

“Amânarea declarării [noului coronavirus – n. red] ca urgenţă pentru sănătatea publică a însemnat timp preţios. S-a pierdut şi mai mult timp în întârzierea de a trimite o echipă de experţi internaţionali pentru a examina epidemia (…) Incapacitatea OMS de a obţine probe de virus au privat comunitatea ştiinţifică de informaţii esenţiale. (…) “, spunea atunci liderul de la Casa Albă.

“Anual, contribuabilii americani furnizează între 400 şi 500 de milioane de dolari către OMS”, adăuga Donald Trump.

“OMS chiar a dat-o în bară (…) o organizaţie, finanţată în mare parte de SUA, a fost totuşi foarte mult de partea Chinei”, susținea Donald Trump într-un mesaj pe Twitter.

La 31 ianuarie, Organizația Mondială a Sănătății a sfătuit ţările lumii să păstreze deschise graniţele în ciuda epidemiei din China, precizând că fiecare stat are dreptul de a lua măsuri pentru protejarea propriilor cetăţeni. În aceeaşi zi, administraţia lui Donald Trump a interzis zborurile dinspre China, țară unde a izbucnit pandemia.

Vineri, Donald Trump a reluat acuzația că administrația chineză s-ar face responsabilă de “o pandemie care a costat peste 100.000 de vieți americane”.

În apărarea sa, statul asiatic a dat asigurări că a transmis rapid toate informaţiile disponibile către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS