Confidenţialitate

UE cere platformelor de streaming, inclusiv Netflix, să renunțe la transmiterea filmelor HD

Comisia Europeană recomandă ca platformele de streaming să ofere mai degrabă o calitate standard a transmisiei, nu HD, scrie Reuters.

Executivul european face apel la responsabilitatea serviciilor de streaming, a operatorilor și a utilizatorilor, în condițiile măsurilor de distanțare socială instituite în întreaga Europă.

Comisia invocă faptul că numărul utilizatorilor de internet în același timp a crescut în ultimele săptămâni, fie că este vorba despre munca la distanță, procesul de învățare online sau divertisment.

Acest lucru ar putea pune presiune asupra rețelelor, într-un moment în care acestea trebuie să fie operaționale la cel mai înalt nivel posibil.

În urma unui apel telefonic cu directorul general al Netflix, comisarul european Thierry Breton a declarat: „Europa și întreaga lume se confruntă cu o situație fără precedent. Guvernele au luat măsuri de reducere a interacțiunilor sociale pentru a limita răspândirea COVID-19 și pentru a încuraja munca la distanță și învățământul online. Platformele de streaming, operatorii de telecomunicații și utilizatorii, avem cu toții responsabilitatea comună de a lua măsuri pentru a asigura buna funcționare a internetului în timp ce încercăm să împiedicăm răspândirea virusului.”

Operatorii din UE indică faptul că există o creștere a cererii de conectivitate.

Deși nu cauzează până în prezent o situație generală de congestie a rețelei, ca măsură de precauție, Comisia și Organismul Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice (OAREC) discută instituirea unui mecanism special de raportare pentru a monitoriza situația traficului pe internet în fiecare stat membru.

Astfel ar putea răspunde eventualelor probleme de capacitate. În general, această situație accentuează importanța continuării investițiilor în rețele pentru a îndeplini obiectivele „societății gigabiților pentru 2025” ale Comisiei, în special prin rețelele 5G și fibră optică.