Confidenţialitate

UE ar putea menține granițele închise pentru cetățenii SUA

UE analizează varianta de a nu își deschide granițele pentru cetăţenii americani în contextul pandemiei.

Numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 continuă să crească în SUA, relatează CNN.

Jurnaliştii de la The New York Times scriu că au intrat în posesia a doua liste cu ţările care ar putea avea acces în statele blocului comunitar după 1 iulie, odată cu deschiderea graniţelor.

Potrivit acestora, de pe cele două liste lipsesc ţări precum Brazilia, Rusia, Statele Unite şi alte naţiuni în care numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească.

Statele europene analizează cele două liste şi principalul criteriu este cel referitor la felul în care evoluează situația epidemiologică.

Potrivit listelor analizate la Bruxelles, cetăţenii chinezi ar urma să fie bineveniţi în Europa, la fel ca şi cei din ţări precum Uganda, Cuba şi Vietnam. Dar sunt excluşi cei din SUA şi alte ţări considerate prea riscante din cauza răspândirii virusului.

O decizie finală ar urma să fie luată la începutul săptămânii viitoare.

„Criteriile se vor concentra pe circulaţia virusului”, a spus un diplomat al UE pentru CNN, adăugând că Bruxellesul urmăreşte să ţină departe călătorii din ţările „unde virusul circulă cel mai activ”.

Fiecare ţară membră va hotărî cine poate intra. Bruxellesul poate face doar recomandări în acest sens.

Jurnaliştii americani scriu că o eventuală interzicere a accesului cetăţenilor americani în UE reflectă modul în care a reacţionat Donald Trump faţă de europeni în luna martie, când Europa era epicentrul pandemiei.

Atunci, liderul de la Casa Albă a stârnit revolta blocului comunitar când a interzis cetăţenilor din majoritatea ţărilor Uniunii Europene să călătorească în America. Donald Trump a invocat atunci nevoie de a proteja Statelor Unite, care la acea vreme avea aproximativ 1.100 de cazuri de coronavirus şi 38 de decese, scrie NY Times.