Confidenţialitate

UDMR, despre AUR: Considerăm că nu îşi au locul în Parlamentul României

Senatorul Tanczos Barna a anunțat, duminică noaptea, după anunţarea rezultatelor exit-poll-urilor, că Uniunea Maghiară este interesată de formarea unui guvern de centru dreapta şi că va negocia cu formaţiuni aflate în aceeaşi familie de partide politice la nivel european.

“Am afirmat de mai multe ori în ultimele săptămâni că suntem interesaţi de formarea unui guvern de centru-dreapta, cu formaţiuni politice care sunt în acelaşi partid politic la nivel european sau grup politic, familie de partide politice, la nivel european. UDMR este interesat de formarea unui astfel de guvern şi în cazul în care vom fi invitaţi, vom purta cu siguranţă negocieri cu partidele care face parte PPE”, a declarat Tanczos Barna, potrivit Agerpres.

“N-aş vrea să spun că nu negociem. Aşteptăm să fim întrebaţi dacă vrem să participăm la guvernare, trebuie să vedem şi decizia preşedintelui Iohannis, care va desemna un premier şi în cazul acesta, cu siguranţă, vom purta aceste negocieri. Linia de 5% de care trebuie să treacă partidele de la coada clasamentului e o zonă destul de interesantă, nu ştim cum se va finaliza după numărătoarea voturilor această intrare în Parlament pentru PMP, care face parte din aceeaşi familie politică ca şi noi, nu ştim ce se va întâmpla cu Pro România şi noi sperăm să se finalizeze într-un sens bun pentru noi, pentru comunitatea maghiară. În ceea ce priveşte partidul AUR, nu credem că aceste acţiuni şi aceste declaraţii, de multe ori împotriva comunităţii maghiare, îşi au locul, din nou, în 2021, în Parlamentul României”, a afirmat Tanczos, care a comentat și aceederea Alianței pentru Unirea Românilor în Parlament.

Cu un scor de 9%, formațiunea naționalistă AUR este surpriza acestor alegeri.

“Noi am văzut câteva ieşiri ale liderilor sau ale persoanelor reprezentative ale acestui partid, noi considerăm că nu îşi au locul în secolul XXI într-un parlament democratic, dar decizia poporului este decizia poporului, decizia alegătorilor trebuie respectată. Şi în cazul în care acest partid va intra în Parlamentul României, nu pot decât să sper că îşi vor schimba atitudinea faţă de comunitatea maghiară din România”, a susținut Tanczos Barna.

Senatorul le-a mulţumit alegătorilor din zona Ciuc şi a apreciat că rezultatul este unul remarcabil, în contextul în care există localităţi unde prezenţa la vot este de peste 60%, ceea ce arată că există o relaţie de încredere formată, de-a lungul deceniilor, între UDMR şi alegătorii săi.

Consilierul judeţean Hajdu Gábor, care a câştigat un mandat de deputat, a vorbit despre colaborarea cu forţele parlamentare româneşti şi de buna convieţuire cu concetăţenii români.

“Într-adevăr, în calitate de organizaţie, trebuie să găsim o formulă bună de colaborare, conlucrare cu forţele parlamentare româneşti în Parlamentul României, iar în calitate de naţiune conlocuitoare în România trebuie să găsim o formulă bună de convieţuire cu concetăţenii noştri români. Trebuie să mulţumim, într-adevăr, alegătorilor noştri maghiari, dar şi români, care ne-au acordat încredere. Scopul nostru, pentru că avem un interes comun, este să împingem, sau să tragem (…) căruţa României în drumul ei spre Europa şi dorim să contribuim şi noi, pentru că avem un interes comun în acest sens”, a declarat acesta.