Confidenţialitate

UCRAINA: Zi de doliu national

În oraş, situaţia rămâne tensionată, mai ales că ieri, poliţia a fost obligată să elibereze 67 dintre cele 130 de persoane arestate în urma incedierii Casei Sindicatelor din oraş.

Premierul interimar al Ucrainei Arseni Iaţeniuk s-a deplasat ieri la Odessa, unde a acuzat forţele de ordine că nu au făcut nimic pentru a împiedica atacurile de vineri.

Peste o sută de activişti proruşi au luat cu asalt cea mai mare secţie de Poliţie din Odessa pentru a forţa eliberarea suspecţilor acuzaţi că au provocat incedierea Casei sindicatelor.

În urma asaltului, poliţiştii baricadaţi în secţie au cedat şi i-au eliberat pe deţinuţi.

Prezent la Odessa, premierul interimar al Ucrainei, Arsenie Iaţeniuc, a acuzat forţele de ordine că nu şi-au făcut datoria şi a anunţat demararea unei anchete. Deocamdată, şeful Poliţiei din oraş a fost demis.

În replică, reprezentanţii instituţiei spun că au primit ordin să retragă din teren pentru că acţiunea ar fi fost coordonată de forţe ale Ministerului de Interne.

Deocamdată nu este clar cine a incendiat Casa sindicatelor din oraş: Ministerul ucrainean de Interne susţine că militanţii proruşi, printre care şi transnistreni s-au baricadat în clădire şi au început să arunce cu sticle incendiare în cei o mie cinci sute de manifestanţi proeuropeni aflaţi în zonă. Aceştia se aflau la un miting de susţinere a Guvernului de la Kiev.

De partea cealaltă, surse ruse au declarat că incendiul a fost declanşat de activişti naţionalişti ucraineni.

Sâmbătă, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a cerut deschiderea unei anchete independente, cu scopul de a-i identifica pe responsabilii tragediei de la Odesa.

Iar de la Bucureşti, preşedintele României le-a cerut celorlalte state să sprijine o asemenea investigaţie.

Traian Băsescu a declarat că o eventuală extindere a conflictului din Ucraina va afecta România mai ales din punct de vedere economic.